”Det är en skam för FN”

Förre moderatledaren får skarp kritik för sitt uppdrag i Lundin Oil

Foto: BENGT NILSSON/DOKUMENT UTIFRÅN
TVÅ MILJONER HAR DÖTT Kritiken är skarp mot förre moderatledaren Carl Bildts styrelseuppdrag i Lundin Oil. Bolaget borrar efter olja i södra Sudan och många experter säger att man på så sätt hjälper regeringen att föra det krig som har kostat två miljoner människor livet. Bilden är hämtad från frilansjournalisten Bengt Nilssons film "Tron, hoppet och oljan" som visades i SVT i maj förra året. I filmen granskades Lundin Oils etablering i Sudan.
NYHETER

Nu växer kritiken mot Carl Bildts engagemang i Lundin Oil.

Oljebolaget hjälper den brutala regeringen i Sudan att utvidga inbördeskriget, hävdar biståndsarbetare och präster.

Det smutsiga kriget har dödat två miljoner människor hittills.

Den förre statsministern sitter sedan tio månader i styrelsen för svenska bolaget Lundin Oil, ett uppdrag han får 200 000 kronor om året för.

Bolaget borrar efter olja i Sudan, ett land som trasats sönder av ett inbördeskrig som rasat i 18 år.

Många experter hävdar att pengarna Lundin Oil betalar till den sudanesiska diktaturen - en av världens mest brutala - hjälper regimen att fortsätta mördandet, bombandet och fördrivandet av stora folkgrupper.

I ett brittiskt tv-reportage för några dagar sedan hävdades att tiotusentals människor mördats och fördrivits för att Lundin Oil ska kunna bygga en väg till de viktiga oljefälten i södra Sudan.

Anklagelser som i går upprepades i en rapport av den ansedda brittiska hjälporganisationen Christian Aid.

- Vägen har inneburit tvångsförflyttning av befolkningen. Regeringen har bombat området, sedan har soldater gått in och utrymt det, säger Dominic Nutt, talesman för organisationen till Aftonbladet.

"Pengar till kriget kommer från oljan"

Allt fler experter kräver nu att Bildt, FN:s specielle sändebud på Balkan, ska avgå ur bolagets styrelse.

Leif Zetterlund, chef för hjälporganisationen International Aid Sweden, har precis kommit hem efter en längre resa till Sudan.

- Regeringen i Sudan säger själv att mycket pengar till kriget kommer från oljan. Jag tycker Carl Bildts agerande är botten. Lundin Oil deltar indirekt i ett pågående folkmord, säger Zetterlund.

Frilansjournalisten Bengt Nilsson, som för ett år sedan gjorde ett uppmärksammat tv-reportage om Lundin Oil och Sudan, säger:

- Jag kan inte känna någon respekt för Carl Bildt när han avfärdar de kritiska rapporterna därifrån utan att ha själv varit på plats. Det här svärtar ner Bildt.

"Kvinnor och barn tvingas fly"

Johan Stånggren, chef för Rädda barnen i södra Sudan, säger att Lundins närvaro drabbar barnen.

- Oljeletandet drar till sig regeringsstyrkor. Inbördeskriget får därmed fäste i nya områden och barn och kvinnor tvingas fly.

Anna-Karin Hammar, präst i svenska kyrkan:

- Lundin Oils borrningar förvärrar kriget. Det hjälper till att finansiera det, det leder till ökad folkfördrivning och till en intensifiering av bombningarna.

-Jag tycker inte Bildt ska avgå. Jag tycker han ska använda sin plats i styrelsen till att få Lundin Oil att omedelbart ta sig ut ur Sudan.

Tomas Ekvall, chef för Unicef, FN:s organ för barns rättigheter i Sudans huvudstad Khartoum, ser ett klart samband mellan oljeletandet och kriget.

- Vi har sett att striderna trappats upp i södra Sudan sedan oljebolagen kom dit.

"Möjlighet till fred och utveckling"

Carl Bildt sa i går till Aftonbladet via e-post att han inte hade tid med en intervju eftersom han "sitter helt blockerad av utvecklingen i Makedonien".

Han hänvisade i stället till sitt veckobrev där han skriver att "oljan är Sudans möjlighet till både fred och utveckling".

Moderatpolitikern spår att en fredsprocess kommer igång i Sudan inom två år och att inkomsterna från oljan då kommer att vara mycket betydelsefulla.

I ett pressmeddelande skriver Lundin Oils vd Ian Lundin att företaget ser allvarligt på anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med vägbyggandet och att företaget nu undersöker dem.

Oisin Cantwell