Barnsoldater skyddar oljan

”Milisen begår övergrepp mot befolkningen”

1 av 3 | Foto: REUTERS
"ÖVERGREPP MOT CIVILBEFOLKNINGEN" Barnsoldater är vanliga i kriget i södra Sudan. Svenske frilansjournalisten Bengt Nilsson uppger att Lundin Oils oljekälla bevakas av en av de paramilitära grupper som finns i området. "De har begått övergrepp mot civilbefolkningen", säger han.
NYHETER

Den svenske frilansjournalisten Bengt Nilsson anser att Lundin Oil har ett ansvar för grymheterna mot civilbefolkningen i Sudan. Han är en av få västerländska journalister som släppts in i det krigshärjade området.

- Milisgruppen som beskyddar Lundin Oil har begått övergrepp mot civilbefolkningen, säger han.

Bengt Nilssons besök i Sudan ledde till dokumentären "Tron, hoppet och oljan" som visades i SVT i maj förra året.

Då hade Lundin Oil ännu inte hittat olja och läget var inte lika tillspetsat.

- Oljeriggen ligger sju mil från Lundin Oils toppmoderna anläggning i byn Rubkana. För att kunna transportera oljan behövs en väg som är farbar året runt genom träskområdena, berättar Bengt Nilsson.

Problemet är att det finns en mängd olika milisgrupper i området, vars lojaliteter hela tiden växlar.

- Nu ser de en möjlighet att få del av oljeinkomsterna, säger Bengt Nilsson.

För att kunna bygga vägen har regimens reguljära förband rensat området från civilbefolkningen.

Byar har jämnats med marken

Flera byar har enligt brittisk tv jämnats med marken av attackhelikoptrar och enligt bedömningar har 36 000 människor fördrivits.

- Hela befolkningen fördrivs eftersom den utgör basen för milisgrupperna. En tioårig pojke kan vara en barnsoldat.

Inbördeskriget i Sudan har pågått i 18 år och krävt två miljoner människoliv. Enkelt beskrivet står det mellan den muslimska diktatoriska regimen i norr och kristna grupper i söder.

- Men det går inte att förenkla på det sättet. Det finns kristna milisgrupper som är lojala mot regimen. Och lojaliteterna växlar hela tiden. I fallet med Lundin Oil och vägbygget har milisgrupperna olika särintressen att bevaka.

Direkt inblandat i kriget

Och genom att utvinna olja i Sudan blir Lundin Oil direkt inblandat i inbördeskriget. Oljeinkomsterna går till regimens krigsekonomi och för att överhuvudtaget kunna vara i området måste Lundin Oil ställa sig under en lokal milisledares beskydd.

- När jag var på Lundin Oils anläggning såg jag den ökände milisledaren Paolino Matip i restaurangen. Han har ett långt förflutet i branschen och uppenbarligen den som Lundin Oil samarbetar med, säger Bengt Nilsson.

Per-Ola Ohlsson