Det här kan inte kännas bra för Bildt och Annan

NYHETER

Oljebolagen i Sudan, bland annat Lundin Oil, riskerar för första gången att prickas av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna.

Pådrivande är Sverige.

Vad säger Carl Bildt om det?

På måndag inleder FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna en sex veckor lång session i Genève. Det är en årligt möte där resolutioner antas om länder som anses bryta mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Ett av dem är Sudan. I flera år har kommissionen kritiserat landet för brott mot de mänskliga rättigheterna. Men hittills utan att använda ordet olja.

Sverige håller i taktpinnen

Nu kan det bli ändring på det. Som ordförande i EU håller 15-mannadelegationen från Sverige i taktpinnen för det gemensamma förslaget till resolution från samtliga EU-länder. I de preliminära texter som redan cirkulerar pekas oljeutvinningen i Sudan ut som ett problem.

Om formuleringen överlever vet man inte förrän den 25 april när mötet avslutas. Oljeindustrin är viktig för fler av FN:s medlemsländer än Sudan. Det är inte säkert man vill bita den hand som föder en.

Olja grunden till konflikten

Bakgrunden till kritiken är en rapport från hösten 1999 av kommissionens särskilde rapportör Leonardo Franco.

Han pekar ut oljeutvinningen som ”grunden till den väpnade konflikten i Sudan” eftersom kontrollen över oljan blivit en viktig bricka i inbördeskriget. Sudan är fattigt, olja ger pengar, alltså är det ett av krigets viktigaste mål. Antingen att försvara eller att förstöra.

En obekväm sits för Bildt

Därmed är den sudanesiska oljan i högsta grad en angelägenhet för dem som vill att

de mänskliga rättigheterna respekteras. Att civilbefolkningen är de som lider mest i oljekriget mellan regeringen och oppositionen behöver inte ens påpekas. Så är det alltid i krig.

Om de kritiska skrivningarna mot oljebolagen, utöver Lundin Oil bland annat ett stort kanadensiskt konsortium, godkänns hamnar Carl Bildt, styrelseledamot i Lundin, i en obekväm sits.

För det första har Sverige, det land där han själv varit statsminister, varit drivande bakom kritiken. Det kan inte kännas bra.

För det andra är Bildt FN:s generalsekreterares speciella sändebud på Balkan. Att som sådan utsättas för kritik, även om den är indirekt, från ett FN-organ kan inte heller kännas bra. Varken för Bildt själv eller för FN-chefen Kofi Annan.

ARTIKELN HANDLAR OM