Karadzic och Mladic har lämnat Serbien

NYHETER

BELGRAD

De för krigsförbrytelser misstänka bosnienserbiska ledarna Radovan Karadzic och Ratko Mladic känner sig inte längre säkra i Jugoslavien. Därför har de flytt till den serbiska delen av Bosnien. Det uppgav en hög källa i den jugoslaviska regeringskoalitionen i går.

Kommentaren till flykten tolkades som ett uttryck för att den nya regimen är angelägen om att undvika USA:s ekonomisk bestraffning. Sanktionshotet är överhängande om inte Jugoslavien samarbetar med FN:s krigsförbrytartribunal i Haag i Holland.

Karadzic var serbernas politiska ledare under inbördeskriget i Bosnien 1992-95. Mladic var de bosnienserbiska styrkornas överbefälhavare. Båda anklagas för grova krigsförbrytelser under kriget och är internationellt efterlysta.

Deras situation allt osäkrare

Så länge den förre presidenten, Slobodan Milosevic, var kvar vid makten kände sig Karadzic och Mladic säkra i Jugoslavien. Men Milosevic, som också är efterlyst av Haagdomstolen, föll i oktober i fjol - sedan dess har Jugoslavien blivit allt osäkrare för de två bosnienserbiska ledarna.

I republiken Srpska i Bosnien har Karadzic och Mladic fortfarande anhängare som tros angelägna om att ge dem skydd.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM