Mördade mannen identifierad

Polisen: "Det kan handla om rasistdåd".

NYHETER

Polisen har nu identifierat mannen som i går hittades nergrävd i Klippan.

En 35-årig före detta palestinsk flykting, bosatt i Malmö.

- Vi utesluter inte att det handlar om ett rasistdåd, säger Charley Nilsson informationsansvarig vid polisen i Helsingborg.

Enligt polisen i Helsingborg är den dödes anhöriga nu underrättade och därför väljer de att gå ut med uppgiften om den mördade mannens identitet. Mannen var 35 år, född i Beirut och statslös då han sökte asyl i Sverige för 13 år sedan.

- Han var svensk medborgare sedan 1993 och drev ett importföretag i Malmö. Det är ställt utom allt tvivel att han blivit mördad, säger Charley Nilsson till Aftonbladets internetupplaga.

Den döde identifierades med hjälp av fingeravtrycken, som jämfördes med de fingeravtryck som den döde lämnade då han sökte asyl i Sverige.

Mordutredningen kan nu ta fart på allvar.

- Vi har fått in ett tiotal intressanta tips som vi jobbar efter och kan i nuläget inte utesluta att det kan röra sig om ett rasistdåd, säger Charley Nilsson.

Den döde mannen hittades i går morse av en kvinnlig joggare. Hon hade sett spår i den leriga marken, och blev misstänksam.

- Kvinnan upptäckte någon form av släpspår, alltså det såg ut som om man hade släpat något längs marken, säger Charley Nilsson vid Helsingborgspolisens informationsenhet.

Polisen kallades till platsen, och hittade snabbt en nygrävd grav i skogsdungen.

I den leriga gropen låg en död man.

Polisen säger till Aftonbladet.se att det inte längre finns något tvivel om att mannen blivit mördad. Än så länge har man dock inga klara teorier om vad som ligger bakom brottet.

- Så vitt jag vet har man inte kommit så långt att det pekar åt någon speciell riktning. Det finns inga misstänkta eller så, säger Charley Nilsson.

Vilka skador hade mannen?

- Det kan jag inte gå in på.

Flera ledtrådar

Ytterligare en tänkbar ledtråd är de bilspår som polisen hittat på vägen en bit från platsen där mannen låg begravd. Bilspåren är säkrade och ska nu undersökas noggrannare.

- Vad gäller bilspåren vet vi fortfarande inte om de har med saken att göra. Det kan ju vara någon helt annan bil. Eller så är det ett fordon som faktiskt har med saken att göra, säger Charley Nilsson.

Polisen får in många tips om mordet - i förmiddags var de redan ett 20-tal, berättar Charley Nilsson:

- En del av dem har varit intressanta för oss. Om inte annat så har de hjälpt oss att krympa tidsspelet, precisera när det har hänt och när kroppen har kommit dit.

Skogspartiet där kroppen hittades ligger sydost om själva Klippan. Närmaste bebyggelse är cirka 500 meter från platsen.

Är Klippan överrepresenterat i brottsammanhang?

- Klippan är väldigt oturligt drabbat vad gäller grova våldsbrott, det är de verkligen. Men vissa saker, till exempel trippelmordet för något år sedan, hade ju inte med Klippan att göra. De hade bara bestämt träff just där, säger Charley Nilsson.

- Det kan ju vara så att det här inte heller har med Klippan att göra.

Maria Saving, Claes Thunblad