200 befaras döda efter explosioner

NYHETER

Uppemot 200 människor befaras ha dödats eller skadats då en serie explosioner detonerade i den kinesiska staden Shijiazhuang. Katastrofen inträffade tidigt i förmiddags lokal tid och flera bostadshus rapporteras ha slitits sönder av de kraftiga explosionerna.

Hittills har 18 döda människor grävts fram ur husmassorna.

Informationscentret för mänskliga rättigheter och demokrati i Hongkong rapporterar om uppemot 200 människor som omkommit i det andra kraftiga bombattentatet som skakat Kina under de senaste tio dagarna.

Vid 22-tiden i går kväll svensk tid inträffade tre eller fyra kraftiga explosioner på olika platser i Shijiazhuang. Husen slets i bitar och hundratals boende rapporteras ha begravts i husmassorna. Explosionerna har ägt rum inom loppet av en timme, med ett par kilometers avstånd från varandra.

- Det exakta antalet döda och sårade har vi inte klart för oss ännu. De gräver fortfarande i husmassorna, uppgav lokala myndigheter för CNN.

Dödstalen väntas växa

Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina har hittills bekräftat 18 döda, men dödsantalet befarar växa under dagen. Omkring 30 överlevande rapporteras ha hittats och ett tiotal har förts till sjukhus.

Det befarade bombdådet inträffar tio dagar efter explosionen i en skola i den södra provinsen Jiangxi. Då dödades minst 42 människor, de flesta barn.

Explosionerna i Shijiazhuang inträffade i bostadsområden för arbetare vid två olika bommullsspinnerier och ett järnvägsföretag. Den första explosionen jämnade ett femvåningshus för 48 familjer med marken, enligt en representant för räddningstjänsten, rapporterar nyhetsbyrån AP. En kvart senare exploderade en femvåningsbyggnad för 15 familjer. Den tredje explosionen ägde rumm i ytterligare ett femvåningshus, tillhörande järnvägsföretaget.

Den lokala räddningstjänsten hade vid lunchtid, svensk tid, avslutat räddningsarbetet i en av byggnaderna, men kämpar fortfarande med de övriga två. Omkring 40 personer ska ha räddats ur ruinerna.

Claes Thunblad