Carl Bildt kallas till krismöte

”Vi är skakade av anklagelserna”

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Lundin Oil ska ha krismöte i nästa vecka. Alla styrelseledamöter ska delta. Mötet kommer att äga rum i Stockholm eller Genève men bara två ledamöter bor i Sverige. En av dem är Carl Bildt.
NYHETER

Det blir ett extra blixtinkallat krismöte i Lundin Oil i nästa vecka.

- Alla styrelseledamöter skall deltaga, säger presschefen Maria Hamilton på Lundin Oil i schweiziska Genève.

Om mötet äger rum i Stockholm eller Genève vill Maria Hamilton inte avslöja.

Men bara två personer av tio i styrelsen bor i Sverige, trots att bolaget är registrerat i Sverige.

De två är Carl Bildt och Petter Magnus Lundin.

De övriga är Adolf H Lundin, Schweiz, Ian Lundin, Schweiz, Lukas H Lundin, Kanada, Charles Heppenstall, Schweiz, Kai Hietarinta, Finland, William Archibald Rand, Kanada, Per Magnus Unger, Belgien och Alexandre Schneiter, Schweiz.

"Bildt står bakom oss"

Det svenska börsbolaget är uppenbart skakat av veckans offentliga turbulens kring bolaget och styrelsemedlemmen Carl Bildt.

- Vi är skakade av anklagelserna och ser mycket allvarligt på situationen, men Carl Bildt står bakom oss. Vi har inte fått några signaler på att han är beredd att avgå, säger Ian Lundin, vd för Lundin Oil till nättidningen Ekonomi 24.

Skickat anställd till Sudan

- Redan i tisdags skickade vi ner till Sudan den person i bolaget som arbetar med mänskliga rättigheter och etiska frågor. Han skall under en vecka åka omkring i vårt område i Sudan och samla in alla uppgifter som går att få tag på, säger Maria Hamilton.

Lundin Oil har under veckan haft kontakt med de större svenska aktieägarna Skandia, Länsförsäkringar Wasa och Handelsbanken.

- Ingen har i dagsläget ifrågasatt något, men man vill ha information och vi berättar vad vi gör just nu, säger Maria Hamilton.

Går det att få exakt information om de påstådda övergreppen mot befolkningen?

- Vi träffar olika parter i olika byar. Uppgifterna om vad det här har ägt rum är ju väldigt motstridiga, men vi skall gå till botten med var det skett. Hittills finns inga som helst tecken på att nåt sådant har skett i vårt område.

Aktiekursen sjönk

Maria Hamilton berättar om den omstridda vägen.

- Vi har byggt en väg som i dag används av lokalbefolkningen för att transportera varor och boskap fram och tillbaka upp till marknadsplatser, vi har vattenstationer utmed vägen och vi har ett långsiktigt program med läkare och utbildning.

Aktiekursen på Stockholmsbörsen för Lundin Oil har sjunkit med nästan 20 procent under veckan som gått. Börsens totalindex har sjunkit knappt tio procent.

Bengt Michanek