Liga skjuter fridlysta djur

En uppstoppad björn kan säljas för 30 000

NYHETER

Fridlyst björn, järv och lo i nationalparken Sarek sköts av norrländska tjuvjägare. De exklusiva skinnen såldes till samlare runt om i Europa.

Polisen tror den hittills bara avslöjat toppen av ett isberg. Men det är svårt att bevisa - de misstänkta vägrar tala.

Det påminner om filmen Jägarna. Fast det är på riktigt.

Polisen misstänker att jakten på fridlysta djur i nationalparkerna Sarek och Padjelanta har pågått i flera år.

Hittills har tre personer delgivits misstanke om grovt jakthäleri och brott mot artskyddslagen. I går väcktes det första åtalet.

Trion riskerar nu fängelsestraff på upp till två år.

Enligt polisutredningen ska ligan ha haft Jokkmokk som bas. Jakten på djuren ska ha skett över stora områden i Norrbotten.

Man i Skåne köpte en björn

Polisen kom ligan på spåren redan förra året genom ett tips om en uppstoppad björn som sålts till en 51-årig man i Tyringe i Skåne. Han berättade att han hittat sin björn i en turistaffär söder om Jokkmokk.

Polisen konstaterade snart att björnen skjutits nyligen. Genom att följa spåren bakåt i tiden kom utredarna fram till tjuvjägarna i Jokkmokk.

Vid en husrannsakan hittades bland annat en uppstoppad björn och skinn från ett tiotal djur, bland annat fyra från järv och tre från björn, ett djupfryst lodjur och ett björnkranium.

De fridlysta tjuvskjutna djuren misstänks har sålts på den svarta marknaden till konservatorer och samlare runt om i Europa. Härvan är den mest omfattande hittills när det gäller handel med fridlysta djur.

Brott som lönar sig

Det är lönande affärer för jägare och hälare.

I den nordiska faunan finns rovfåglar och stora rovdjur som intresserar köpare på kontinenten, främst i Tyskland, och priset för en tjuvskjuten och uppstoppad björn uppskattas till mellan 25 000 och 30 000 kronor. Ligans kunder betalade upp till 20 000 kronor för ett björnskinn.

Trots framgångsrika beslag har utredningen kring tjuvjägarna i Jokkmokk varit besvärlig.

Polisen tror att det finns mycket mer under ytan som ännu inte kommit fram. Men utredningen försvåras av att de tre

misstänkta hittills valt att tiga. Det har gjort det svårt för polisen att utröna för vem eller vilka djuren var avsedda.

Internationell miljardindustri

Petter Ovander