Kvinna fick en ny lunga av hjärtdöd man

Världsunik operation av svensk läkare

NYHETER

För första gången har läkare lyckats transplantera en lunga från en hjärtdöd patient.

Dagen efter var den svenska kvinna som fått lungan uppe och gick.

Internationellt uppmärksammad Professor Stig Steens forskning ligger bakom den unika operationen där en hjärtdöd mans lunga transplanterades hos en svårt sjuk kvinna. Dagen efter operationen var hon så frisk att hon kunde gå. Foto; STEFAN LINDBLOM/SCANPIX

Det var i oktober förra året läkarna bestämde sig för att pröva att transplantera organ från en hjärtdöd man i 50-årsåldern.

Direkt efter att mannen dödförklarats sprutade läkarna in medicin för att blodet inte skulle levra sig och gjorde bröstmassage för att medicinen skulle nå ut i den döda kroppen.

Därefter frågade man de anhöriga om hur de ställde sig till en donation.

Fungerade efter fem minuter

Så fort de gett sitt samtycke kyldes lungorna ned. Tre timmar senare plockades hela hjärt- och lungpaketet ut för utvärdering.

De ansågs väl lämpade för en 54-årig kvinna som låg svårt sjuk i "rökarsjukan" KOL och transporterades till universitetssjukhuset i Lund.

Redan fem minuter efter att den nya högerlungan var fastsydd fungerade den som den skulle. Dagen efter var kvinnan uppe och gick. Och tredje dagen ansågs allt så bra att hon fick flytta från intensivvårdsavdelningen till en vanlig vårdavdelning i två veckor.

Nu har fem månader gått och den nya lungan fungerar perfekt.

Operationen presenteras i det senaste numret av medicintidningen The Lancet och har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Men kvinnans allmäntillstånd har försämrats. Enligt Dagens Medicins nättidning har hon svårt att tolerera den medicin hon måste ta och har dessutom drabbats av en svår infektion.

Fortsatt god lungfunktion

- En sådan komplikationsrisk finns vid alla transplantationer och har inget att göra med den specifika metod vi använt, förklarar professor Stig Steen för Dagens Medicin.se.

- I och med publiceringen i Lancet och den bevisat fortsatt goda lungfunktionen, tycker jag ett viktigt steg i min forskning tagits, säger han och påpekar att man nu visat att det går att transplantera lungor från hjärtdöda människor.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM