Allt fler drogade på arbetsplatserna

NYHETER

Antalet människor som är påverkade av narkotika på sina arbetsplatser ökar. Heroin, cannabis och amfetamin är de vanligaste drogerna.

Enligt de drogtester på personal som görs vid Lab Medicin på Huddinge universitetssjukhus söder om Stockholm är ökningen av positiva drogsvar nästan 50 procent de två senaste åren jämfört med tidigare år.

Mellan 70 och 80 procent av alla drogtester på personal görs vid det laboratoriet. Sedan starten 1992 har sällan mer än två procent av testerna per år visat positiva drogsvar.

Men resultaten för 1999 och 2000 visar en klar ökning, 2,9 procent av proverna var positiva bägge åren, skriver Göteborgs-Posten.

- Det här speglar att missbruket ökar på våra arbetsplatser, säger Per Björklöv, informationschef på Lab Medicin till tidningen.

Av de 15 690 tester som utfördes förra året var 455 positiva, de hade således spår av droger i det analyserade blodprovet.

Det blir också allt vanligare att personal testas. Förra årets tester, 15 690, är en ökning med 22 procent sedan 1999 då 12 846 tester utfördes på Huddinge universitetssjukhus.

TT