Fortsatt stor lavinfara på skidorter

NYHETER

ÅRE

Fredagens stora lavinfara i Åre har minskat, sedan de pistansvariga sprängt bort stora snömassor. Men på många andra populära svenska skidorter är risken för laviner fortfarande stor.

Från liftanläggningarna i Bydalsfjällen, Vemdalen, Ramundberget, Tänndalen och Idre fjäll rapporterades på lördagsmorgonen att lavinfaran var stor, fyra på en femgradig skala. Det innebär att läget är mycket instabilt på sluttningar som ligger i lä och lutar mer än 25 grader. En enda åkare kan sätta i gång en lavin och många mindre laviner startar spontant.

Det är de senaste dagarnas väder som har gjort att faran för laviner är stor, konstaterar Torbjörn Halvarsson, pistör och ansvarig för säkerheten vid Idre fjäll i Dalarna. Där har det fallit uppemot en halvmeter snö på tre dagar.

- Sedan har det blåst rätt rejält på kvällar och nätter, så det har transporterats mycket snö, säger Torbjörn Halvarsson till TT.

Stor fara trots sprängning

Även i Vemdalsskalet i Härjedalen har det fallit stora mängder snö på kort tid.

- Vi har varit ute och sprängt i två dagar för att få bort det som vi har kunnat få bort, men vi kan ju inte få bort allt, säger anläggningens driftschef Eric Hansson.

Liftanläggningarna uppmanar skidåkare att ta det försiktigt och hålla sig till pistade backar och rösade leder. Men åkare i Vemdalsskalets backar kan enligt Eric Hansson trots allt ta några svängar i pudersnön, om de håller sig borta från offpiståkning uppe på topparna.

- I skogen är det inga större problem. Där kan man åka offpist, säger han.

Även från Åre i Jämtlandsfjällen rapporterades en stor lavinfara på fredagen. Men på lördagen hade risken sjunkit från fyra till tre, sedan stora snömassor sprängts bort och kylan sjunkit.

Även vid Stöten i Sälen, Tandådalen/Hundfjället och Kittelfjäll är lavinrisken tre på en femgradig skala.

Lisa Blohm/TT