Tände eld på sängen i häktet – skadades svårt

NYHETER

En avvisningshotad 24-åring i Malmö häkte skadades svårt i går då han tände eld på sin säng i cellen.

Branden blev våldsam och mannen fördes till sjukhus med svåra brännskador, rökskador och inre blödningar.

Enligt chefen för häktet Karin Persson var rökutvecklingen så kraftig att personalen inte själva kunde ta sig in i cellen. Man tvingades vänta på brandkårens rökdykare, som hämtade ut 24-åringen cirka tio minuter efter att larmet gått.

- Det var mycket rök i cellen. Mannen hittades av rökdykare inne på toaletten, där han låg i fosterställning. Kranen i handfatet var på för fullt och i handfatet låg en tändare, berättar Bengt Hall vid polisen i Malmö.

Mannen hade tänt eld på sängkläder och madrass med kraftig rökutveckling som följd.

- Förr fick man inte ha eld i cellerna utan tvingades gå ut för att röka. Men nu är det tillåtet att ha både cigaretter och tändare i cellen om inga skäl finns som talar emot det, säger Bengt Hall.

Personalen på häktet bedömer branden som ett rop på hjälp. Men man hade inte uppfattat några tidigare signaler om att 24-åringen mådde dåligt.

Larmet om branden kom klockan 12.38. Drygt 20 minuter senare var läget under kontroll och branden släckt.

Tolv fick lindriga rökskador

Tolv andra häktade fick lindriga rökskador och fördes till MAS för vård.

24-åringen har suttit i cellen sedan annandag jul förra året. Han kom till Sverige i oktober från Algeriet och sökte asyl men fick avslag. Migrationsverket har beslutat att han ska utvisas till Algeriet. Men eftersom 24-åringens identitet inte har fastställts kan beslutet inte verkställas, skriver Sydsvenska Dagbladet.

I väntan på en säker identitet togs mannen i förvar och placerades i häktet.

- Det överraskar mig att han tände eld i cellen. På torsdagen hade vi en förvarsförhandling där mannen verkade känna sig stark och sa att han kunde sitta i häktet hur länge som helst, säger Carl-Ebbe Tuwezén, 24-åringens advokat, till Sydsvenskan.

24-åringen fick enligt polisen svårast brännskador på händerna. Han sövdes ner och låg på lördagen i respirator.

Caroline Olsson