Facket på Boliden kritiserar Rosengren

Näringsministern säger nej till samarbete mellan Boliden och LKAB

NYHETER

Näringsminister Björn Rosengren har gjort sig ovän med facket på gruvföretaget Boliden.

Rosengren sågar nämligen planerna på samarbete mellan Boliden och LKAB med motiveringen att det skulle vara förödande för LKAB.

Så skriver näringsministern i ett brev som på fredagen skickades från regeringskansliet till förre ministern Anders Sundström i Norrbotten, uppger Dagens Industri.

Rosengren pekar bland annat på de stora miljöproblem som drabbat Boliden och som varit mycket tunga ekonomiskt.

Sundström har engagerat sig för att rädda krisdrabbade Boliden och föreslagit ett samarbete med statliga LKAB. Boliden är starkt skuldsatt och dessutom mitt inne i ett tungt arbete att återställa miljö som förstörts av gruvdrift.

Men regeringen och Rosengren säger nej. I stället tycker Rosengren att LKAB ska använda sina medel för att stärka sin egen kärna, järnmalmsbrytningen vid malmfälten i Norrbotten.

"Jag har svårt att finna synergier... jag är emot att LKAB dras in i något som kan äventyra situationen på malmfälten i Norrbotten", skriver Rosengren bland annat.

Facket på Bolien anser att Rosengren försöker blåser upp dimridåer kring miljöfrågorna. I Spanien var den svåra miljökatastrofen i samband med ett utsläpp en ren olycka och facket påpekar att bolaget friats i alla spanska utredningar.

I stället ser man gammalt groll mellan Rosengren och Sundström som huvudorsaken.

Caroline Olsson