Bombdåd i Kina krävde 108 liv

41-åring misstänks ligga bakom attentaten

NYHETER

De bombdåd som på fredagen skakade en stad i norra Kina har krävt 108 dödsoffer.

Det uppgav den statliga kinesiska tv-n på lördagen.

Enligt polisen misstänks en 41-årig man vara ansvarig för attentaten.

Explosionerna inträffade tidigt på fredagen i staden Shijiazhuang. Fyra flervåningshus skakades av kraftiga detonationer. I husen bodde bomulls- och järnvägsarbetare och ett femvåningshus raserades fullständigt.

Myndigheterna uppgav först att endast 18 människor hade hittats döda. Samtidigt meddelande en människorättsorganisation i Hongkong att så många som 200 personer sannolikt omkommit.

Statliga tidningar publicerade på lördagen en bild på den misstänkte 41-åringen, som uppges ha bott i ett av de söndersprängda husen.

Belöning utfäst

Myndigheterna angav inga skäl till varför mannen misstänks eller hur attentaten gått till. Däremot utfästes en belöning på 60 000 kronor, tio årslöner för en kinesisk arbetare, för tips som leder till att mannen grips.

Rykten cirkulerade under fredagen i staden om att explosionerna hade anknytning till den tidigare oro som finns bland bomullsarbetarna, uppger BBC.

Staden Shijiazhuang ligger i centrum för Kinas bomullsindustri. Förra året avrättades en man som dömts för ett flertal bombdåd på offentlig plats, inklusive bussar och köpcenter. Det uppgavs då att mannen försökt utöva utpressning och krävt pengar.

Skola exploderade

Fredagens explosioner kom mindre än två veckor efter att en skola i södra Jiangxi-provinsen exploderat. Närmare 40 barn dog i explosionen. Då skyllde myndigheterna först på en ensam bombman. Men anhöriga till de döda berättade att barn så små som åtta år tvingats tillverka fyrverkerier och smällare för att ge skolan extra inkomster.

Caroline Olsson