Svensk omkom i svår flygkrasch

NYHETER

En person överlevde den svåra flygkraschen i södra Angola på lördagen. Bland de 16 som omkom fanns en svensk medborgare.

- Vi kan nu bekräfta att det finns en svensk bland de omkomna, sade Johan Murray vid UD:s pressjour till aftonbladet.se sent på lördagskvällen.

Det var ett mindre plan som kraschade rakt in i en bergvägg strax utanför staden Lubango i sydvästra delen av Huilaprovinsen.

- Vi vet att det fanns en enda svensk ombord, säger Johan Murray vid UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Tidigare uppgifterna om att svensken överlevt var osäkra vid 19-tiden på lördagen. Först framåt midnatt kunde UD bekräfta att svensken fanns bland dem som omkommit.

En vårdas på sjukhus

En enda person överlevde. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån AP är det en 25-årig angolan. Informationen kom från en anställd på flygbolaget SAL som krävde att få vara anonym.

- Vi har ännu inte varit i kontakt med några anhöriga i Sverige, sade Murray. Kontakten med anhöriga sköts av ambassaden i Angola.

Bland de omkomna finns tre angolaner anställda vid portugisiska Banco de Fomento Exterior i Angola, uppgav företrädare för banken till portugisiska nyhetsbyrån Lusa. Dessutom fanns en angolansk-portugisisk bankanställd och hans hustru ombord.

Även anställda från det statliga oljebolaget Sonagol fanns ombord.

Chartrat mindre plan

Planet var på väg in för landning vid 10-tiden på förmiddagen lokal tid då olyckan hände.

Planet hade chartrats av angolanska bolaget Sociedade de Aviacao Ligeira SAL för att flyga från huvudstaden Luanda cirka 100 mil norr om Lugabo.

Olycksplanet var en tvåmotorig Beechcraft B1900C med plats för 19 personer. Anledningen till olyckan var på lördagen oklar, men enligt flygbolaget rådde dimma och dålig sikt.

De senaste fyra åren har ett tiotal militära och civila plan störtat och fler än 150 personer har omkommit i flygkrascher.

Privata företag chartrar ofta flygplan för att på ett säkert sätt frakta passagerare och last över den forna portugisiska kolonin Angola. Landminor och stridigheter mellan armén och UNITA-gerillan har gjort resor längs vägarna osäkra.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM