Norsk pilot bjöd flicka på flygtur – störtade

1 av 2
Vegar Bøthuns plan störtade.
NYHETER

Den norske F16-piloten i Bodø ville ge den nya flickan på kontoret en upplevelse för livet.

Det fick hon.

Tillsammans med piloten tvingades hon skjuta ut sig ur planet.

I går morse kom Marthe Gaugstad, 21, till flygflottiljen i nordnorska Bodø. Där mötte hon sin pilot, Vegar Bøthun, 31, som lovat ta henne med på den hisnande resan i jaktplanet.

Hon är nyutexaminerad sergeant och jobbar på kontoret på flygflottiljen. Han är en av flottiljens mest erfarna stridspiloter.

Krockade med en fågel

Flygturen startade strax efter klockan tio i går, berättar den norska tidningen Verdens Gang. Klockan 10.22 krockade planet med en fågel.

Fågeln träffade planets luftintag och sögs med full kraft in i motorn. Vegars och Marthes F16-plan höll då en hastighet av 1 000 kilometer i timmen och låg på 80 meters höjd över havet. Ett par minuter senare stod det klart att planet inte kunde vända tillbaka för en säker landning.

Vegar Bøthun steg snabbt till 670 meter - sedan tryckte han på den gulsvarta katapultknappen.

Taket flög av och raketmotorerna under Vegars och Marthes flygsäten utlöstes. På någon sekund sköts de upp i luften och utsattes för så starka krafter att deras kroppsvikt ökade 14 gånger.

Kvicknade till i luften

Några sekunder senare fick de tillbaka medvetandet och kunde omtumlade och hängande i varsin fallskärm se jaktflygplanet fortsätta ut över havet innan det störtade ner i djupet. Sen dalade de själva sakta ner mot det kalla havet. Där kunde paret efter 17 minuter plockas upp av en räddningshelikopter - till synes välbehållna och utan skador.

För säkerhets skull kommer de ändå att gå igenom flera stora läkarundersökningar.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM