En bystämma i megaformat

NYHETER

Egentligen är det inget annat än en bystämma.

Men i megaformat.

Och betydligt pampigare.

Foto: REUTERS
NU KOMMER EUROPA TILL STOCKHOLM Finlands Paavo Lipponen, Spaniens José Maria Aznar, Storbritanniens Tony Blair, EU-kommissionens ordförande Romano Prodi - på fredag samlas de och en lång rad andra stats- och regeringschefer i Stockholm. Bilden från toppmötet i Cardiff 1998.

EU styrs förvånansvärt gammalmodigt och ineffektivt. Det är nästan gulligt i sin ålderdomlighet.

Minst en gång varje halvår träffas de 15 medlemsländernas regeringschefer för att fatta de stora och avgörande besluten i det ständigt pågående unionsbygget. Från två länder medföljer även statschefen - presidenterna i Finland och Frankrike har makt över sitt lands utrikespolitik och deltar av den anledningen.

Måna om grannsämjan

Träffarna kallas toppmöten men är i själva verket ett slags pampiga bystämmor i kolossalformat.

Den europeiska byn består av 15 gårdar. När gårdarnas överhuvuden träffas tar de givetvis med sig gårdens näst viktigaste personer, utrikes- och finansministrarna. De besitter inte bara specialkompetens. De är också ett slags garanter för att missnöjt mummel inte utbryter i gårdsledningen efter hemkomsten.

I Europabyn vill man också vara sams med grannen eftersom det är jobbigt att vara i konflikt med folk som man har nära inpå sig. På stämman fattas följaktligen bara enhälliga beslut. Vägen dit kan dock vara kantad av både gräl, igenslängda dörrar och spektakulära hot. Men till slut blir man alltid ense.

Också i EU-byn finns mobbningsoffer, personer som alla andra tycker illa om. För närvarande spelas rollen av den franske presidenten Jacques Chirac. Han anses vara helt oförutsägbar och enbart intresserad av frågor som gagnar honom själv.

Även om dagordningen är väl förberedd kan punkten "övrigt" vålla problem. Precis som på en bystämma kan en oanmäld fråga bli den dominerande.

Ordförande Persson har envist hävdat att han inte tänker ta upp den kritiserade jordbrukspolitiken under mötet. Tyvärr har han inget inflytande över det, det kan någon av hans kolleger göra.

Flygplan ger status

Men toppmöte omgärdas av betydligt mer pompa än en vanlig stämma.

Regeringscheferna anländer i sina egna plan och parkeringsplatsen på flygfältet ger en intressant inblick i hur ländernas ledare vill bli uppfattade.

Den franske presidentens plan är givetvis störst och pampigast. Spanjorernas går inte heller av för hackor. Tysklands förbundskansler, ledaren för EU:s största och mäktigaste land, håller till godo med ett ganska litet. Dock något större än Göran Perssons.

Höjdare från storstan

Ett komplicerat system av limousiner märkta med land och nummer transporterar ministrarna till möteslokalen, hotellen och middagen.

Men eftersom Sverige berömmer sig av att vara både anspråkslöst och effektivt serveras lunchen vid sammanträdesbordet. Inga extravaganser här inte.

Om allt går enligt planerna blir veckans toppmöte en ganska odramatisk tillställning.

Bystämman hotade till och med att bli så odramatisk att Göran Persson lockade hit en höjdare från den närbelägna storstan, Rysslands president Vladimir Putin.

Det kan sätta lite nerv i tillställningen - om ingen oanmäld fråga gör det.

fredag intar EU:s stats- och regeringschefer Älvsjömässan i Stockholm. r väntar 1 000 poliser, 1 500 journalister och 10 000 flaskor Ramlösa.

Lena Mellin