Pedofiler på nätet skyddas av ny teknik

NYHETER

Tack vare ny teknik kan pedofiler agera ostört på internet.

De kan dela med sig av filmer och bilder utan att det går att spåra dem, skriver Dagens Nyheter.

- Det är en mardröm, säger Per-Erik Åström på Rädda Barnen.

Fram till nu har pedofilerna tvingats agera på allmänt tillgängliga webbplatser och diskussionsgrupper. Som all internettrafik har de där kunnat spåras.

Men nu finns nya typer av fildelningstjänster som minimerar risken att bli upptäckt.

Med den nya tekniken kan två personer få kontakt med varandra utan att gå via någon server. Det innebär att deras förehavanden i stort sett är omöjliga att spåra.

En av de flitigast använda tjänsterna av det här slaget kallas Gnutella.

Användaren anonym

Med Gnutella är användaren anonym ända tills någon fil ska laddas ner. Först då avslöjas IP-numret som visar vilken dator som används - men bara för den som lagt ut informationen.

Eftersom det inte finns några loggfiler registrerade går det inte att göra någon kartläggning av trafiken i nätverket. Man kan bara ta del av vad som händer just för ögonblicket.

- Det är en mardröm. Vi, ideella organisationer och myndigheter står oss slätt, säger Per-Erik Åström till Dagens Nyheter.

Gnutella och liknande tjänster blir nu allt mer flitigt använda av pedofiler.

Gör arbetet svårare

Kriminalinspektör Anders Persson vid Rikskriminalens barnporrgrupp säger till Dagens Nyheter att de nya tjänsterna gör arbetet med att bekämpa pedofiler ännu svårare.

- Det är klart att tjänster som Gnutella gör arbetet mera tungrott, men visst kan vi gå ut på nätet och samla information inför kommande polisoperationer, säger han.

Andreas Alfredsson