Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Han jagar efter den maximala profiten

Adolf H Lundin låter inte politik komma i vägen för sina affärer

Adolf H Lundin, 68, är inte bara en svensk oljeschejk, han är också en betydande spelare i jakten på världens viktiga metaller.

Som en interkontinental robot flyger han fram och åter mot sina mål, till synes helt oberörd av politiskt klimat eller nyckfulla regimer.

Miljardären Adolf H Lundin jagar den maximala profiten.

– Då måste man vara beredd att ta risker.

”MAN MÅSTE VARA BEREDD ATT TA RISKER” Adolf H Lundin är van att exploatera naturresurser i oroshärdar. Nu är det Lundin Oils engagemang i södra Sudan som är aktuellt, efter att människorättsorganisationer kritiserat företagets etablering i det inbördeskrigstyngda området. Men Adolf H Lundin själv har tidigare tagit sådana saker med ro. ”Man måste vara beredd att ta risker”, sa han i en intervju med Aftonbladet för fyra år sedan.   ”MAN MÅSTE VARA BEREDD ATT TA RISKER” Adolf H Lundin är van att exploatera naturresurser i oroshärdar. Nu är det Lundin Oils engagemang i södra Sudan som är aktuellt, efter att människorättsorganisationer kritiserat företagets etablering i det inbördeskrigstyngda området. Men Adolf H Lundin själv har tidigare tagit sådana saker med ro. ”Man måste vara beredd att ta risker”, sa han i en intervju med Aftonbladet för fyra år sedan. Foto: URBAN ANDERSSON

För fyra år sedan fällde han den repliken när han ställde upp på en intervju för Aftonbladet på sitt kontor på Blasieholmen i Stockholm.

Trots att Adolf Lundin är en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän har det funnits dagar då han både känt sig fattig och mötts av förklenande omdömen.

”Saltwater Lundin” – det är inget smickrande epitet för en man som borrar olja, men så fick han heta när han i början av 70-talet gav sig in i oljebranschen. Det kom bara saltvatten ur borrhålen.

Det kapitlet i hans historia blev kort. Framgångarna började på allvar när han 1976 tillsammans med investerare i det kanadensiska bolaget Gulfstream Resources hittade gigantiska fyndigheter i det norra fältet utanför Qatars kust.

 

     

Adolf Lundin växte upp i Äppelviken i Bromma, Stockholm.

Ute i den stora vida världen hade män som John D Rockefeller och J Paul Getty skapat sig imperier via olja. Adolf drömde om att gå samma väg. Att få se sitt namn skrivet Adolf ”H” Lundin kanske säger mycket om vilka förebilder han hade när han inledde studierna till bergsingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Efter examen 1957 fick han jobb hos Shell i Holland och sedan i Latinamerika. 1960 kom Adolf Lundin hem och började hos Axel Johnson som då bland annat inlett oljeprospektering i Nordsjön. Fem år senare hoppade Adolf Lundin av det jobbet och började undervisa vid Centre d’ Etudes Industrielles i Genève. Hustru Eva var med, liksom döttrarna Mona och Nicola och sönerna Lukas och Ian.

– Jag gav dom inget val. När dom var små pratade vi bara gruvor och olja hemma vid köksbordet, sa Adolf Lundin till Aftonbladet.

Han skaffade sig faktiskt ett annat intresse också.

– Joggning. Jag gillar att springa. Jag försöker att börja varje morgon med ett löppass på sex–åtta kilometer oavsett väderlek och oavsett var i världen jag befinner mig.

 

     

1976 befann han sig i Qatar som delägare i Gulfstream Resources. Via sitt stora kontaktnät hade Adolf Lundin intresserat sig allt mer för aktiebörsen i Toronto som är centrum för handeln med guld och andra metaller. Kanadensiska investerare nappade på svenske Lundins oljeplaner i Qatar.

– Jag behöll fem procent av koncessionen som visade sig innehålla olja och gas. Där fick jag min grundplåt till fortsatta affärer, berättade han 1997.

 

     

Adolf H Lundin var ingen som syntes i kändiskretsar eller media på 80-talet eller början av 90-talet. Från Genève i Schweiz styrde han Lundin-gruppen – ett stort antal bolag som han hade ägarintressen i. Sonen Lukas, 43, satt som verkställande direktör för International Musto Explorations som ägde häften av den enorma guld- och koppargruvan Bajo de la Alumbrera i Argentina.

Den andre sonen, Ian, 41, kunde från sitt kontor i Dubai bevaka Lundins intressen i Sands Petroleum och International Petroleum Company. 1995 var det dags för far och söner att göra ännu en storaffär.

– Vi har fått ett bud på 510 miljoner kanadadollar för gruvan i Argentina. Det är ett bra bud, meddelade Adolf Lundin.

Samtidigt gick hans företag in i en stor oljeaffär med överste Khadaffi i Libyen där oljetillgångarna söder om Benghazi är stora. Lundin Oil är ett i dag ett mäktigt företag i diktatorn Khadaffis stenhårt kontrollerade land.

 

     

Det slutgiltiga beviset på att Lundins varken räds militära risker eller bryr sig om politiska realiteter kom i april 1997. Den ökände gerillaledaren Laurent Kabila, som mördades i januari i år, hade lyckats störta president Mobutu Sese Seko i dåvarande Zaire. Adolf Lundin begav sig genast i väg för att träffa Kabila – endast för att rädda sina intressen i Tenke-gruvan i Zaire (nu demokratiska republiken Kongo). Ett halvår tidigare hade Tenke Mining Corporation, registrerat i Kanada och med Lundin som storägare, utökat sin gruvverksamhet i Argentina/ Chile med att satsa 400 miljoner kronor i utvinningen av koppar i Zaire. Enligt nyhetsbrevet Africa Confidential så var det USA:s förre president George Bush som ringde till Mobutu och banade väg för affären.

När omvärlden nåddes av rapporter om hur Kabilas trupper begått systematiska övergrepp och mord på rwandiska hutuer på flykt eller Mobutu-trogna trupper var det viktigare för Adolf Lundin att enbart prata affärer.

– Kabila är kraftfull och artig. Han välkomnar oss och våra investeringar, sa han till TT.

 

     

1995 började Adolf Lundin privat att investera i ryska oljeaktier. Året därpå överfördes aktierna till ett bolag, Vostok Nafta, som till 25 procent ägs av Adolf Lundins intressebolag.

Lundin Oil och Vostok Nafta tillsammans med Tenke Mining har mutat in sina intressesfärer över hela världen – medan mannen från Äppelviken har sina privata bopålar med hustru Eva på en hästgård i Genève.

Där har Carl Bildt också en bostad numera.

Sture Olsson
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet