Tunga vapen mot albanska gerillan

Utegångsförbud infördes på söndagen

1 av 2 | Foto: AP
Rebellstyrkor patrullerar en by i Makedonien nära gränsen till Kosovo på söndagsmorgonen.
NYHETER

Tung artillerield dånade runt Makedoniens största stad Tetovo på söndagen.

Regeringen tog tillbaka uppgiften att man har kontroll över situationen. President Boris Trajkovski vädjade till invånarna att hålla sig lugna samtidigt som armén förberedde en stor offensiv mot den albanska gerillan.

På söndagskvällen meddelade de makedoniska myndigheterna att nattligt utegångsförbud har införts i Tetovo mellan klockan 19 och 06. Enda undantaget görs för utryckningsfordon.

Säkerhetsstyrkorna i Tetovo ska förstärkas för att förhindra plundring i staden, sade premiärminister Ljubco Georgievski.

Många bostadshus står tomma sedan minst 2 000 invånare flytt undan striderna.

Även polisbevakningen längs den fyra mil långa vägen mellan Tetovo och huvudstaden Skopje ska förstärkas, sade Georgievski.

Skarp varning från Kfors befälhavare

På andra sidan gränsen mot Kosovo utfärdade Nato-styrda Kfortrupper på söndagen den hittills skarpaste varningen till den albanska gerillan.

Kfors högste befälhavare general Carlo Cabigiosu varnade och sade att alla fortsatta angrepp kommer att mötas "med beslutsamhet".

Enligt Cabigiosu spärrar Kfortrupper nu av gränsen mellan Kosovo och Makedonien i nära samarbete med regeringen i Skopje.

- De albanska extremistgrupperna behöver förstå att deras aktioner kan skada hela stabiliseringsprocessen i området, vilket inte är i den albanska befolkningens intresse, sade Cabigiosu i ett uttalande.

I den makedoniska staden Skopje demonstrerade tusentals människor på söndagen och krävde att regeringen skulle ta hårdare tag mot den albanska gerillan.

EU diskuterar läget på måndag

Sveriges försvarsminister Björn von Sydow fick i fredags fördjupad information om läget i Makedonien.

- Frågan kommer också att diskuteras på måndagen då utrikesminister Anna Lindh befinner sig på Allmäna rådets möte i Bryssel. Men Kfor har ännu inte begärt förstärkning av svenska trupper till området, säger försvarsministerns pressekreterare Paula Burrau till aftonbladet.se.

Arméhelikopter kraschade

Natten till söndagen omkom en pilot då en makedonsisk arméhelikopter kraschade mot en kraftledningsstolpe i skidorten Popova Sapka nära Tetovo. De tolv poliser som fanns ombord skadades.

En regeringstalesman förnekade dock att helikoptern skjutits ner av den albanska gerillan.

Makedonien väntas sätta in artilleri mot albanerna på Baltepeberget även under söndagen om gerillan fortsätter att hålla stånd. Säkerhetsstyrkorna är bättre beväpnade än gerillan, men har en sämre position nedanför berget.

Tyska soldater evakuerades

I fredags evakuerades de tyska soldaterna vid Kforbasen nära Tetovo efter tung beskjutning. Det fick tyska trupper att redan på lördagen skicka fram fyra stridsvagnar till stridszonen.

Den tyska krigsmaktens generalinspektör Harald Kujat sade på lördagen att de tyska Kforsoldaterna är beredda att använda sina vapen.

Beslutna att handla i nödvärn

Tysklands försvarsministern Rudolf Scharping sade till tyska tidningar att tyska stridsvagnar kommit till Tetovo för att göra fullständigt klart för albanerna att de tyska trupperna är beslutna att handla i nödvärn.

- Soldaterna har rätt att försvara sig och sina kamrater. Det ska de göra om det blir nödvändigt, sade Scharping till tyska Bild am Sonntag.

De tyska förbanden tillhör den internationella styrka som har ett övervakande uppdrag i Makedonien. På fredagskvällen hamnade tyska soldater i korselden mellan beväpnad albansk gerilla och makedoniska säkerhetsstyrkor.

Omkring 400 av tyskarnas tusen soldater retirerade då i säkerhet.

Begäran om insatser

Parlamentet i Makedonien, som sammanträtt bakom lykta dörrar sedan i fredags, begärde i ett uttalande tidigt på söndagsmorgonen att ytterligare insatser görs för att rädda freden i landet. Samtliga partier står bakom uttalandet.

"Säkerheten i landet har minskat på grund av extremister som ifrågasätter Makedoniens integritet och suveränitet".

"Parlamentet kommer omedelbart att intensifiera en bred politisk dialog inom de statliga institutionerna för att hitta en lösning på alla de obesvarade frågorna i landet", skriver parlamentarikerna. De ber också internationella organisationer att fortsätta stödja Makedoniens integritet och suveränitet.

Chriac stöder ingripande

Frankrikes president Jacques Chirac sade på lördagen till sin makedonske kollega Trajkovski att den internationella Kfor-styrkan bör ingripa till Makedoniens försvar.

Chirac vill att Kfor gör "resoluta ingripanden mot terroristhandlingar" riktade mot Makedonien, uppger franska nyhetsbyrån AFP.

Makedonien etablerades som självständig stat då man slet sig loss från det forna Jugoslavien utan blodiga strider för tio år sedan.

Caroline Olsson