"Något uppdrag måste jag lämna"

Carl Bildt vill driva fredsprocessen i Sudan

NYHETER

Oljan i Sudan är landets enda chans till fred och utveckling.

Det sade Carl Bildt på söndagskvällen i en intervju i SVT:s "Agenda" om det kontroversiella uppdraget i Lundin Oil.

Bildt undvek frågan om att avgå ur styrelsen men sade att han vill engagera sig mer för utveckling och fredsinsatser i Sudan.

Foto: AP

Carl Bildt kom direkt från uppdraget som FN:s utsände i Makedonien och hade knappt hunnit sätta sig in i stormen som rasat kring uppgifterna om Lundin Oils affärer i Sudan.

Ändå var hans åsikter om oljans roll i landet klar.

- Jag tror att vi inom loppet av två år kommer att vara på väg till en fredsprocess driven av de intressen som finns kring oljan, sade Bildt.

- Jag har de senaste dygnen inte varit helt fokuserad på den här frågan. Men jag blev ledsen när jag såg tidningsklipp om Bildt den gode och den onde. Jag blev ledsen när jag anklagades för att vara representant för ondskan.

Enligt Bildt har den senaste fasen av kriget i Sudan pågått i 20 år. Först nu börjar världen upptäcka landet.

"Närvaron är bra för Sudan"

- Ju mer närvaro vi har där - oljebolag och andra bolag - desto mer kan vi bidra till utvecklingen. Oljan har bidragit till att människor börjat intressera sig för Sudan, sade Bildt.

Han gick inte med på att det för honom skulle vara en moralisk konflikt att både vara FN-sändebud och sitta i styrelsen för ett bolag som tjänar pengar i Sudan. Men han lämnade ändå dörren öppen för ett annat beslut.

- Vi gör alla misstag och jag är inte felfri. Men jag blir ledsen när jag anklagas för att vara representant för ondskan i världen.

- Jag drivs faktiskt av moral. Om jag gör något fel så är det att göra för lite i Sudanfrågan. Jag tror att olja är en möjlighet och jag tror att investeringarna är bra.

FN-uppdraget växer

Carl Bildt undvek frågan om han tänker sitta kvar i styrelsen för Lundin Oil. Men han flaggade för att något eller några av hans uppdrag kommer att få stryka på foten.

- Det finns ju en konflikt. Jag har en tidskonflikt som är betydande. FN-uppdraget skulle avvecklas förra sommaren, sedan har det blivit mer.

- Något uppdrag måste jag väl lämna. Jag har mycket annat, inte bara dessa två. Men jag vill engagera mig mer för utveckling och fredsinsatser i Sudan och jag har hunnit göra mindre än jag skulle ha hunnit.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM