Australien i riskzon när Mir störtar

Varningar i tv: ”Rör inga skrotdelar”

1 av 2 | Foto: AP
Ett allvarligt tillbud med Mir inträffade 1997 då bland annat solpanelerna skadades svårt.
NYHETER

SYDNEY

Stämningen var uppsluppen, när gästerna på kvartersfiket diskuterade den annalkande katastrofen:

– Det är, menade plåtslagaren Nicola, värre än att få en golfboll i skallen. Det är 140 000 kilo metall som faller ner.

– Låter hårt som rugby, föll servitrisen in.

Samtalsämnet var den 15 år gamla, skrotfärdiga ryska rymdstationen Mir.

På torsdag ska Mir plockas ut ur rymden, till stor del brinna upp i atmosfären och sedan ska bitar stora som familjebilar störta i Stilla havet.

Om allt går rätt. Australien ligger i riskzonen.

Oron är befogad. Tidigare skrotningsoperationer av rymdstationer har gått illa.

Amerikanska Skylab skulle 1979 ”under kontrollerade former” föras till ”rymdstationernas kyrkogård”, ett 540 mil långt, 18 mil brett, blått, tomt intet, öster om Nya Zeeland, väster om Påskön, söder om Tahiti, bortom fartygsrutter och där Stilla havet har ett djup av över 5 000 meter.

Skylab störtade

Skylab small dock rakt ner i delstaten West Australia. Året tidigare kraschade radioaktivt material ner i Kanada. Den ryska Sajut 7 slog ner i Argentina.

Det är inte bara splitter Australien befarar. En expert vid ryska rymdprogrammet varnar för att mikroorganismer kan vara ett hot mot jorden.

Oro för muterade rymdsvampar

”Mikroorganismerna kan ha muterat (förändrats) medan de under femton år varit isolerade ombord på Mir. Vi har noterat, att mikrosvampar kan bli särskilt aggressiva om de tillåts blanda sig med jordiska varianter. De kan angripa metall, glas och plast.”

Forskarna på Mir har upptäckt mikrosvampar bakom kontrollpaneler och i luftkonditioneringsanläggningar.

Japan, Guam, Samoa och Tonga ligger rakt under Mirs planerade sista inflygningsbana - och på Tahiti står turister stand-by för att borda ett charterplan, flyga söderut och genom flygplansfönstren med egna ögon bevittna tidernas krasch.

Planeringen ser bra ut

Ett hemligstämplat australisk PM noterar: ”Mir kommer att vara ostadig och oberäknelig, dess förintelsebana och tidsbestämning kan vara felkalkylerade”.

Gary Luckman på Australiens rymdforskningsinstitut säger:

– Ryssarnas planering ser bra ut. Men de kan tappa kontakten med Mir (det hände senast i januari) och förlora kontrollen. Mir är som en samling långtradare kopplade till varandra - och det är inte lättstyrt.

Ingen har skadats av skrot - ännu

I tv har allmänheten varnats: ”Rör inga skrotdelar som fallit ner från rymden!”

I rymdåldern, som nu är snart 50 år lång, har 2 500 satelliter fallit tillbaka till jorden utan att träffa en endaste människa.

– Hittills, faller då sensationslystna pessimister in.

Ständiga problem under 83 500 varv

Mir störtar på fredag morgon Ryssland bekräftade på tisdagen att rymdstationen Mir faller mot Stilla havet och förstörs på fredag morgon klockan 07.30 svensk tid.

Staffan Heimerson