Vänstern tog Paris efter hundra år

Jubel i natt efter öppet homosexuelle Delanoës vinst

1 av 2 | Foto: AP
HISTORISKT VALRESULTAT Gatorna i Paris fylldes av jublande människor när det stod klart att socialisterna för första gången på 130 år tagit över makten i Paris rådhus. Även i andra delar av Frankrike gick vänstern framåt.
NYHETER

För första gången på över hundra år har en vänsterman tagit makten i Paris rådhus.

I spåren av korruption och skandaler vann i går den öppet homosexuelle socialisten Bertrand Delanoë en historisk seger över högermannen Philippe Seguin.

Medan folket hyllade Delanoë höll den blivande borgmästaren sitt segertal på vänsterns kampanjhögkvarter.

- I dag har parisarna fritt valt förändring i huvudstaden, sa han.

- I natt rörs hjärtan hos alla dem som så länge drömt om att åter sätta Paris på vägen mot framtiden, på vägen mot hopp.

Ett personligt bakslag för Chirac

Valet är ett personligt bakslag för president Jacques Chirac och för hela den franska högern. I 130 år höll de sitt grepp om Paris rådhus - Chirac själv var borgmästare i stan i 18 år.

Det var också Chirac som utsåg Jean Tiberi till kronprins - en politiker som senare tvingades avgå som gaullisternas frontfigur efter en rad skandaler. Han anklagades för korruption och för att ha fuskat med vallängderna.

Parisarna kunde inte smälta skandalerna. Högermannen Philippe Seguin kunde inte hålla tillbaka missnöjet.

Men gårdagens valseger i Paris är historiskt också av ett annat skäl. Bertrand Delanoë är öppet homosexuell.

Kom ut i ett tv-program 1999

I det fortfarande mycket konservativa Frankrike gick Bertrand Delanoë ut med sin homosexualitet i ett tv-program 1999. Då var han fortfarande en relativt okänd politiker och hans tillkännagivande gav inte några våldsamt starka reaktioner.

Paris nye borgmästare är en stark anhängare av homosexuellas rätt och deltar i Gay Pride-marscher och kämpar för en lag som ska ge homosexuella par samma rättigheter som heterosexuella.

Delanoës vänsterkoalition fick 89 av de 163 platserna i stadshuset.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM