"Han satsar på att bli en stor ledare"

Malou von Sivers om sitt möte med högerpopulisten Jörg Haider

1 av 2 | Foto: GERT EGGENBERGER/TV 4
"DET VAR OBEHAGLIGT" I kväll intervjuar Malou von Sivers den österrikiske högerpopulisten Jörg Haider. von Sievers berättar att hon tvekade om att låta honom framföra sina främlingsfientliga åsikter i tv, men beslöt till slut att låta honom göra det.
NYHETER

Obehagligt - men nödvändigt.

Det säger Malou von Sivers om sitt möte med Jörg Haider, högerpopulist i Österrike.

- Det var obehagligt att möta någon som ser så vanlig ut, men som framför så vidriga åsikter. Och han säger det inte på puben efter ett par öl. Han säger det i det offentliga rummet.

Varför ställde han upp?

- Förmodligen för att Sverige är ordförande i EU och han såg sin chans att utnyttja det till att försöka tvätta bort bilden av sig själv som en bad boy.

Förvånade det dig?

- Jag blev förvånad över att han inte pratade om EU och vad han ville göra i EU. Men det var intressant att höra att han satsade på att bli premiärminister och inte en andrahandspolitiker i Österrike.

Du log inte en endaste gång under intervjun?

"Säger inte att han är nazist"

- Det var obehagligt. Han ser bra ut, ganska vanlig. I pressrummet där vi satt fanns bilder på honom och hans familj i traditionella dräkter i Sound of Music-miljö. Han omger sig med unga, tjusiga människor. Och han satsar på att bli den store högerledaren i Europa.

Smart?

- Ja, han är inte så dum så att han säger att han är nazist. Ändå förekommer han ständigt i miljöer där det finns människor med nazistiska sympatier. Och framför nazistiska idéer. Sedan ber han om ursäkt. Men orden är redan uttalade.

Fast han skyller på att andra tycker som han, men de säger det inte?

- Just det. Han säger det inte på puben efter några öl. Han säger det i det offentliga rummet. Att afrikaner är kriminella och turkar droghandlare.

Tvekade du att intervjua honom?

- Jag funderade om man kunde låta honom framföra så främlingsfientliga åsikter i tv. Men beslöt att göra det. Man kan ju undra över vad som skulle ha hänt med Hitlers makt om tv hade funnits då. Då hade alla fått höra i klartext vad han tänkte göra.

"Han var nervös"

Vad var ditt första intryck av honom?

- Han var nervös. Svettig om händerna.

Fast inledningsvis spelar han upp en statsmannascen?

- Ja, han sveper in och hälsar på mig med vänsterhanden, lilla gumman-stilen. Då skärper man sig ju litet extra.

Vad kommer efter Haider?

- Roxette. Två trevliga personer som bland annat pratar om makt och pengar. Marie Fredriksson säger att Per Gessle blev trevligare när han också fick barn. Och Per Gessle som inte kan begripa hur Marie fick karriär och barn att gå ihop. Det var överraskande.

Fotnot: Intervjun med Jörg Haider sänds 20.30 i kväll i TV4.

Föräldrarna var nazister

Anita Hansson