”Byt ut Ericsson- ledningen”

90 procent av Aftonbladets nätläsare vill se nya namn i ledningen

NYHETER

Efter stora förluster, börsras och varslande av personal tycker nu nära 90 procent av Aftonbladets nätläsare att Ericsson behöver en ny ledning.

De anställda hos telekomjätten Ericsson får vänta ytterligare två veckor på att få besked om de får jobba kvar eller inte.

Foto: Henry Lundholm
KRITISK Björn Eriksson riktar kritik mot företagets sätt att informera om uppsägningar.

– Jag är besviken över Ericssons agerande. Det är frustrerande för alla inblandade att inte snabbt kunna få raka besked. Jag känner många personligen som har klumpar i magen och väntar på besked, säger Björn Eriksson, landshövdingen i Östergötland till Aftonbladets nättidning.

Vid Ericsson Mobile i Linköping har man tidigare varslat 500 av de 1 600 anställda. Men efter vinstvarningen den 12 mars och det efterföljande raset för Ericssonaktien på börsen väntas ännu fler anställda få gå. I Linköping kan det innebära att ytterligare 500 anställda varslas.

Förvånad redan efter första beskedet

Landshövding Björn Eriksson är inte förvånad. Redan i januari när de första varslen av 500 anställda kom tyckte han att det var märkligt att Ericsson så säkert kunde säga att det inte skulle bli fler.

– Allt beror på hur många telefoner som beställs från Linköping. Det visar ju all ekonomisk erfarenhet. Jag sa det då, och fick mycket kritik för det. Men det visade sig, tragiskt nog, att jag hade rätt, säger landshövdingen.

90 procent av Aftonbladets nätläsare tycker att Ericssons ledning nu borde avgå. Tycker du också det?

Felkalkyl minskar förtroendet

– Det är inte min uppgift att säga vem som ska avgå och inte. Men däremot så tycker jag att det är märkligt att Ericssons ledning inte kunde räkna ut, det som jag räknade ut i januari, just det att det skulle bli fler varslade än det som sades då. Det tär på förtroendet för ett företag och dess ledning när de agerar på det sättet, säger Björn Eriksson.

Näringsminister Björn Rosengren har givit Björn Eriksson i uppdrag att samordna de statliga insatserna i samband med neddragningarna.

Krav på ersättningsindustrier

Enligt Björn Eriksson förslag tänker staten ställa krav på Ericsson att ordna med ersättningsindustrier på orten där de uppsagda kan få arbete i stället. Dessutom vill Björn Eriksson att företaget ska ge ordentligt med stöd, både genom utbildning och ekonomisk kompensation, till de som mister sina arbeten så att de hamnar i ett bättre läge på arbetsmarknaden.

– Senast i morse har jag med Björn Rosengren diskuterat de krav jag avser att ställa på Ericsson, säger Björn Eriksson.

Ställde in presskonferens

Egentligen skulle Ericsson ha en presskonferens i dag, men den ställdes in. I stället kom beskedet att det kommer att dröja ytterligare två veckor innan det aviserade åtgärdspaketet presenteras. Veckor då de anställda kommer att leva i ovisshet om sin framtid.

– Jag tänker sätta ytterligare press på Ericsson så att de lämnar besked om neddragningar så fort som möjligt. Det är viktigt för de människor som arbetar på Ericsson i Linköping och det är de som jag bryr mig om i första hand, säger Björn Eriksson.

Kl 13.30 ansåg 88,8 procent av cirka 6000 nätläsare att företagets ledning ska bytas ut.

Cecilie Frödén

ARTIKELN HANDLAR OM