Fälldin stal hela föreställningen

När Maud Olofsson blev centerledare fanns han faderligt vid hennes sida

Foto: BJÖRN LINDAHL
Gamle centerledaren Thorbjörn Fälldin, 74, satt vid Maud Olofssons sida på partistämman – den första han bevistat sedan han tvingades avgå 1985. – Maud är nästan som min egen dotter, säger han.
NYHETER

När Lennart Daléus avgick så teg han. Men när Maud Olofsson i dag valdes till centerns partiledare fanns Thorbjörn Fälldin faderligt vid hennes sida.

– När jag ser Thorbjörn Fälldin sitta här så är jag stolt att säga att Haralds jänta har blivit partiledare, sa en mycket rörd Maud Olofsson.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Maud Olofsson, 45, valdes i dag enhälligt till ledare för centerpartiet.

I dag var det Maud Olofssons stora dag. Till publikens jubel blev hon centerpartiets tolfte partiledare efter ett enhälligt val vid den extra partistämman i Stockholm.

Stående ovationer för Fälldin

Trots det fanns det i Folkets hus en person som fick den riktigt stora uppmärksamheten - förre centerledaren Thorbjörn Fälldin.

Efter att han tvingades avgå som partiledare 1985 har han inte deltagit på någon enda partistämma. Han har hållit en mycket låg profil och inte velat uttala sig eller engagera sig politiskt, som ett exempel valde han att tiga då Lennart Daléus avgick tidigare i år.

Men i dag visade han, om än tyst, sitt stöd och sympati för den nya ledaren i partiet. När Thorbjörn Fälldin presenterades i talarstolen efter lunch fick han stående ovationer av de församlade medlemmarna.

”Ett kärt möte”

Maud Olofsson satt bredvid två tidigare centerledare, Thorbjörn Fälldin närmast och bredvid honom Lennart Daléus. De två småpratade och skämtade enligt ögonvittnen med varandra.

– Det var ett kärt möte och hon verkade ha ett otroligt stöd av att han var där, sa vittnen i publiken.

När Maud Olofsson senare klev upp i talarstolen för sitt invigningstal var det med blicken riktad mot den gamle centerledaren.

– Det känns jätteroligt. Under den senaste tiden har jag funderat mycket på om jag ska orka med det här. Jag vet att ni har förväntningar på mig och det ska ni ha, sa hon.

Brast i gråt

Stämningen var mycket känslosam.

- Det finns två som inte är här i dag, de har valt en bättre utkiksplats. Jag tror ändå att min mamma och min pappa kan se över taket och att de är stolta, sa den nya centerledaren och brast i gråt.

Kanske kändes det som en viss tröst att se pappa Haralds goda vän på plats en dag som denna. Hon är som hon säger ”uppvuxen” med Thorbjörn, har suttit och diskuterat med honom vid köksbordet.

Hos henne rådde det aldrig någon tvekan om vem som skulle finna vid hennes sida en dag som denna.

Haralds jänta

- Det var självklart att han ville vara med när Haralds jänta gått och blivit partiledare, säger Maud Olofsson.

Och stödet lär nog behövas när hon tillträder som ledare för det krisdrabbade centerpartiet.

Hur ska du ta centern med marginal över fyraprocents-spärren?

- Det är inte min uppgift att jobba med procentsiffror för ögonnen. Skulle allt mitt fokus handla om siffror skulle jag inte åstadkomma mycket. Vi måste presentera vår politik på ett bra och tydligt sätt. Centern måste bli ett starkt och slagkraftigt alternativ till den politik som förs.

Claes Thunblad, Annika Sohlander