Bandet kan fälla kvinnliga artisten

Åklagaren: Hon beställde inbrott hos sin exman

NYHETER

En välkänd kvinnlig artist åtalas i dag för att ha anlitat en rysk torped.

Uppdraget: inbrott och stöld hos hennes före detta sambo.

Artistens samtal med torpeden finns inspelat på band och blir åklagarens starkaste bevis i rättegången.

Foto: BJÖRN ELGTSRAND
GREPS MED NARKOTIKA Här häktas den kvinnliga artisten i september förra året. När hon greps i augusti, misstänkt bland annat för förberedelse till grov stöld, had hon narkotika på sig. Nu åtalas hon för båda brotten.

Efter sju månaders polisutredning åtalas i dag den kvinnliga artisten för brott som riktats mot hennes förre sambo, även han en känd artist. Kvinnan åtalas för anstiftan till grov stöld samt narkotikainnehav.

Huvudbeviset är ett band som har lämnats till polisen. På bandet finns samtal mellan artisten och en misstänkt torped.

- Den tekniska undersökningen av bandet visar att det är äkta, säger chefsåklagare Krister Peterson. Därmed kvarstår brotts- rubriceringen anstiftan till grov stöld i åtalet.

Under många år har artistparet medverkat i tv och populära underhållningsprogram. De levde ett hektiskt artistliv och tycktes oskiljaktiga - innan deras förhållande kraschade.

I augusti i fjol polisanmäldes hon av sin exman. När den kvinnliga artisten greps hade hon narkotika på sig.

Hon fördes till Kronobergshäktet i Stockholm misstänkt för bland annat mordförsök, förberedelser till grov stöld och innehav av narkotika.

I augusti sköts ett skott genom ett fönster in i exmannens lägenhet. Kulan vara bara två centimeter från att träffa honom, uppger han.

I september attackerades mannen av en okänd person och höggs med ett vasst föremål i bröstet.

I två månader satt den kvinnliga artisten på Kronobergshäktet. Men kvinnan släpptes och en av polisens uppgiftslämnare påstod att anklagelserna mot henne bara var riggade.

- En dag kommer sanningen fram, sa artisten då till Aftonbladet.

Bandet var äkta

Men nu visar den tekniska undersökningen av det hemliga bandet att det är äkta. På bandet antyds även ett våldsuppdrag till torpeden, känd i London som grovt kriminell.

- I det avsnittet kan det göras vissa tolkningar som innebär ett tillbakaträdande av brottsrubriceringen "anstiftan till mordförsök", säger chefsåklagaren.

- Min klients inställning är att hon är oskyldig i samtliga brottsrubriceringar. Hon har inte fört något telefonsamtal på det sätt som bandet ger intryck av, säger advokat Gunnar Falk.

Exmannen fick i går besked om att det drar ihop sig till rättegång.

- Men för mig är inte det här slut förrän dom har vunnit laga kraft, säger han.

Här är samtalet på det hemliga bandet mellan den kvinnliga artisten och en misstänkt torped.

Lennart Håård

ARTIKELN HANDLAR OM