Zapatistledaren lämnar stadsdjungeln

Subcomandante Marcos har tröttnat på politikernas långsamhet

NYHETER

NEW YORK

Subcomandante Marcos har redan tröttnat på politikerna i Mexico City.

På fredag tänker han ta sina 23 kamrater med sig och åka tillbaka till djungeln.

Foto: AP
Inte nöjd Subcomandante Marcos marscherade ända till Mexico City för att förhandla med politikerna om ett lagförslag som ska ge ursprungsbefolkningen i landet ökade rättigheter. När beskedet kom att en omröstning om förslaget inte är att vänta än på en månad meddelade Marcos att han tänker återvända hem till djungeln.

Många av Mexikos parlamentariker har benhårt motsatt sig att Marcos skulle få tala i parlamentet iförd masken som blivit hans kännetecken.

Tidigare lovade Marcos att han inte skulle lämna huvudstaden förrän parlamentet godkänt ett lagförslag som skulle ge ursprungsbefolkningen ökade rättigheter.

Minst en månad kvar

Men nu säger politikerna att det behövs ändringar i förslaget och att det tidigast kommer upp till omröstning i april eller maj.

Subcomandante Marcos hot att återvända till djungeln är förmodligen ett sätt att försöka skynda på processen.

- Vi kommer aldrig att acceptera att bli förödmjukade eller lurade av politikerna, sa rebelledaren på en presskonferens i går. Grottpolitikerna tror att de kan fortsätta agera som om de vore kolonialherrar.

Ägnat mycket tid åt frågan

Mexikos president Vincente Fox har investerat mycket tid i försöken att locka rebellerna ut ur djungeln och till förhandlingsbordet.

- Jag hoppas att Marcos åtminstone träffar den särskilda kommission som har till uppgift att tala med rebellerna, sa presidenten i går när han fick Marcos besked.

Wolfgang Hansson