Så slipper du betala tv-licens

Kryphål i lagen kan hjälpa tittarna mot chockhöjd avgift

NYHETER

Det går att smita från tv-licensen - helt lagligt.

- Det är bara att plocka bort kanalväljaren i tv:n, säger radio-amatören Janne Lennvall.

Nu vill kulturdepartementet täppa till kryphålen i lagen.

Foto: PETER KJELLERÅS
hittade kryphålet Janne Lennvall i Enköping kom på knepet som gör det lagligt att strunta i tv-avgiften. "Den som har parabol behöver bara ta bort kanalväljaren", förklarar han.

Som Aftonbladet berättade redan för en vecka sedan vill regeringen chockhöja tv-licensen med 250 kronor. Dessutom tar man hårdare tag för att komma åt licensskolkarna, som kostar 600 miljoner kronor om året.

Men tittarna kan välja att inte betala licensavgift - utan att bryta mot lagen. Kryphålet hittade Janne Lennvall, 39, från Enköping.

- Den som har en parabol behöver bara ta bort kanalväljaren i tv:n. Sedan kan man titta på alla kanaler via satellit i stället.

Tv:n blir en död monitor

Detta bekräftas av Radiotjänsts vd Lars Lindberg:

- Det är rätt eftersom tv:n då blir en död monitor. Men man får inte samtidigt använda en video som kan ta emot markbundna sändningar, säger han.

Ingen som Aftonbladet talat med kan uppskatta hur många tv-tittare som utnyttjar kryphålet - men på kulturdepartementet har man nu reagerat och tillsatt en utredning med uppgift att se över lagen.

Tvingas se över lagen

- Den nuvarande lagen utformades när SVT bara kunde sändas analogt via marknätet. Redan då sa man att om SVT började sändas digitalt skulle lagen vara tvungen att ses över. Och det scenariot har vi nu, säger Lars Marén som är ämnesråd på medieenheten på kulturdepartementet.

Just nu sitter en utredare i Sundsvall och ser över lagen. I maj 2002 kommer han att vara klar.

- Alla sändningar från SVT ska avgiftsbeläggas, säger Lars Marén.

- Jag menar att om man vill ta ner och bara se på satellitkanaler så ska man kunna göra det - utan att behöva betala licens, säger Janne Lennvall. Det måste gå att spärra SVT:s kanaler för dem som inte vill ha dem.

Så säger lagen

Ta bort lådan - men se upp för elstötar

Johan Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM