”Oljan är Sudans möjlighet till fred”

Carl Bildt stannar i Lundin Oil - planerar lämna FN-uppdraget

NYHETER

Carl Bildt överväger att välja oljan före uppdraget som fredsmäklare.

I ett e-brev skriver han att han har planer på att lämna sitt FN-uppdrag.

I förmiddags förklarade han varför.

- Oljan är Sudans möjlighet till fred och utveckling, menar Bildt.

Foto: LARS OTTOSSON
Carl Bildt tänker stanna kvar i styrelsen för Lundin Oil.

Carl Bildt har de senaste dagarna fått tuff kritik för sitt engagemang i oljebolaget Lundin Oil, som bland annat bedriver sin verksamhet i det krigshärjade Sudan.

FN har i en rapport kraftigt kritiserat oljebolagen i Sudan. Oljeexploateringen i västra övre Nilen-området har allvarligt förvärrat konflikten i området och försämrat situationen, enligt FN-rapporten.

Christian Aid kräver stopp

I mitten av förra veckan krävde den internationella hjälporganisationen Christian Aid att Lundin Oil stoppar sin exploatering i Sudan och drar sig ut ur landet.

Oljebolagen försörjer regeringen, och därmed också inbördeskriget i Sudan. Dessutom fördriver den snabba oljeprospekteringen i området människor på flykt, menar Christian Aid.

Carl Bildt har kritiserats för sina två roller, som styrelseledamot i Lundin Oil och som FN:s fredsmäklare på Balkan.

Stannar kvar i Lundin Oil

I en intervju via e-post, som i dag redovisas i Svenska Dagbladet, skriver Carl Bildt att han överväger att lämna sitt FN-uppdrag.

- FN-uppdraget skulle ju egentligen tagit slut förra sommaren, men förblir tidsbegränsat och borde successivt fasas ut, skriver han i e-brevet.

Via e-mejl till Aftonbladet.se framhåller Carl Bildt att det hittills bara är en person som krävt hans avgång, nämligen socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist.

- Jag kan bara konstatera att vi i Sverige brukar stödja svenskar som har viktiga FN-uppdrag, men att socialdemokraterna genom sin partisekreterare nu tydligen kräver att jag skall lämna mitt FN-uppdrag på Balkan, skriver Carl Bildt.

Hur påverkar debatten kring din inblandning i oljeaffärer i Sudan ditt FN-uppdrag?

- Det är alldeles uppenbart att detta skadar mina och möjligen FN:s möjligheter. Debatten om Lundin Oil har ingen effekt alls, vilket ju officiella uttalanden av FN:s talesmän gjort klart, men om regeringspartiet i hemlandet kräver min avgång kommer detta att noteras på Balkan och tydligt begränsa mina och därmed FN:s möjligheter.

Kommer du att lämna ditt FN-uppdrag?

- Det återstår och se om partisekreteraren har förankrat sina uttalanden eller inte. Stats- och utrikesministrarna har tidigare sagt att de stöder mig i mitt FN-uppdrag.

I förmiddags tog han dessutom plats i soffan hos TV 4:s morgonprogram. Han stod då fast vid beslut att stanna kvar i styrelsen för Lundin Oil. Han hävdar, tvärtemot de rapporter som kommer från observatörer i Sudan, att oljebolagen skapar fred i området.

- Oljebolagen kan hjälpa till att skapa fred i Sudan. Oljan är Sudans möjlighet till fred och utveckling. Den internationella närvaron är oerhört viktig, säger Carl Bildt.

Bollar frågan till regeringen

Samtidigt undviker han frågan om han ska lämna sitt FN-uppdrag eller inte. Återigen bollar han över frågan till Sveriges regering, som måste kräva hans avgång. Då fattar han sitt definitiva beslut.

Han anser dock inte att debatten kring oljebolagens närvaro i Sudan inte påverkar hans arbete som fredsmäklare i Balkan. Tvärtom känner han FN:s tydliga stöd i sitt engagemang för oljan.

- Den här debatten har om inte annat gjort världen uppmärksam på ett fasansfullt inbördeskrig som rasat i Sudan sedan 20 år tillbaka. Två miljoner människor har dött och världen har tidigare blundat, säger Carl Bildt till TV 4.

Claes Thunblad