”Jag kan inte fortsätta i FN utan stöd av regeringen”

Läs dagens chatt med Carl Bildt

NYHETER

Carl Bildt vill inte svara direkt på frågan om han tänker avgå från FN-uppdraget efter turbulensen kring Lundin oil.

Nu hänger det på socialdemokraterna:

– Socialdemokraterna är regeringsparti i Sverige. jag kan inte fortsätta i FN om jag inte har stöd i den svenska regeringen och den socialdemokratiske partisekreteraren uppfattas lätt som en företrädare för regeringen, säger han.

Här följer ett sammandrag av chatten.

Oskar säger: Kan du tänka dig att arbeta i en framtida regering?

Carl Bildt säger: Nej, det kan jag inte. Jag har lämnat den aktiva politiken däremot kan jag hjälpa regeringen med olika uppdrag.

Henrik säger: HEj Carl! Vad är ert nästa "drag" i balkanproblemet?

Carl Bildt säger: Jag tror att det behövs en frihetsplan för Balkan som helhet. Hittills har vi arbetat med det ena problemet efter det andra, det går inte längre.

Ninni säger: Hej. Svara ja eller nej - tänker du lämna FN-uppdraget?

Carl Bildt säger: Förr eller senare. Om socialdemokraterna kräver det så hamnar jag ju i en omöjlig situation, FN vill ha mig kvar.

Erik57 säger: Hur känns det att bli dömd i förväg i medierna? Med syfte på Sudan/Lundin Oil..

Carl Bildt säger: Det är jag rätt van vid.Det finns en del som varit bra medan andra vadrivit ren kampanjjournalistik. Får man tala själv blir det i allmänhet bättre.

Toni säger: Hej vad tänker du göra för freden i balkan

Carl Bildt säger: Så mycket jag kan. Jag var ju på blixtutryckning i Tetovo förra veckan och har en del sammanträden i Bryssel och i Tyskland för att samordna verksamheten. Men jag känner att man borde göra mera.

Åsa 34 säger: Tycker du att kritiken som rasat mot dej varit befogad?

Carl Bildt säger: Nej. Man får skilja på det som är seriöst och oseriöst. Att jag inte förklarat mig bättre är väl kanske befogat att kritisera men det beror ju på att jag var i Makedonien. Många vill också att ska jag vara kvar.

UlrikaA säger: Hur har din syn på Sverige förändrats efter kriget på Balkan?

Carl Bildt säger: Kanske har jag fått större distans. Kan skilja mellan det som är viktigt och oviktigt och se sanningen bakom mediestormarna.

<</p>

B>Kurre säger: I Afrika svälter folk. Du påstår att de får hjälp till fred av olja. Det har hittills inte hänt. Ljuger du?

Carl Bildt säger: Nej. I Sudan finns det just nu risk att 600 000 ska drabbas av svält. Det är dock inte i oljeområdena för där finns hjälporganisationerna i högre grad. Det gäller sydliga Sudan. Vi behöver göra mer för att hjälpa Afrika men regeringen är inte intresserad av det.

stefan säger: vad anser du om att sverige ska gå med i nato eller inte

Carl Bildt säger: Ja, på sikt ska vi det. Just nu är det viktigaste att stärka EU som fredskraft i Europa.

D säger: Hej. Varför inte lämna alla privata engagemang och koncentrera dig på det du gör bäst, dvs arbetet för världen? /Daniel

Carl Bildt säger: Jag ser nog allt det jag gör som arbete för världen. När jag arbetar med internet handlar det också om världen, eller freden, eller oljan.

Alla har en internationell prägel.

TotteDesign säger: Hej Carl! Tänker du aldrig att man bara skall stänga dörren och låta dom kriga ifred, det måste ju sluta någon gång??

Carl Bildt säger: Nej, så tänker jag inte. Jag blir upprörd när jag träffar folk som tänker så, de som tycker att vi ska dra oss undan Sudan och glömma det har en moral jag inte kan acceptera.

Erik säger: Vad ska du göra för att få media att ge en mer nyanserad bild av Lundin oil?

Carl Bildt säger: Skratt..Media är ju väldigt yrvakna. När inrikespolitiska reportrar börjar skriva om Sudan är det inte konstigt att det blir fel men jag hoppas att man successivt ska lära sig mer om verkligheten.

Jugge säger: Vad anser Ni att Ni har åstadkommit på Balkan de senaste åren??

Carl Bildt säger: För lite. Vi måste göra mer för att få en långsiktig utveckling mot fred i området.

Secede säger: Hej! Måste du lämna FN-uppdraget bara för att sossarna vill det?

Carl Bildt säger: Socialdemokraterna är regeringsparti i Sverige. jag kan inte fortsätta i FN om jag inte har stöd i den svenska regeringen.

adde säger: om du lämnar FN uppdraget, kommer du tillbaka som pariledare för moderaterna? Vi behöver dig i den svenska politiken!

Carl Bildt säger: Svar nej. Jag var partiledare i 13 år och har lämnat över till Bo Lundgren som gör ett jättebra jobb. Hejdå. Hade gärna chattat längre men jag måste kasta mig i väg i ett flygplan.