”Vi vill visa att fattig- dom finns också i EU”

Läs chattet med Aftonbladets reportageteam

NYHETER

I två månader reste Aftonbladets Thomas Gustafsson och Joachim Lundgren runt i elva av EU:s medlemsländer.

I en artikelserie i tre delar beskriver de just nu den misär och fattigdom de såg i Europas slumområden.

Aftonbladet läsare fick chansen att ställa frågor om deras upplevelser och intryck.

Här följer ett sammandrag av chattet.

Cilla säger: Vad vill ni säga med artiklarna? Att det finns fattigdom så nära i världen? Tror ni det hjälper?

Joachim Lundgren säger: vi vill visa att europa inte är så mycket bättre än övriga världen. fattigdom finns också här.

Thomas Gustafsson säger: Jag tror att det är viktigt att vi inser att det finns många som har det svårt också väldigt nära oss alla. För att möta skriande fattigdom behöver man alltså inte åka till Afrika eller Latinamerika.

lisa säger: Vad var det värsta ni fick se?

Thomas Gustafsson säger: Flickan Sabina som vi berättar om i morgondagens tidning var ett öde som jag aldrig kommer att glömma. Vad gäller slummen i Södra Europa så var det svårt att se alla dessa små barn som lever där, pojken Sebastian som dog i Rom

Joachim Lundgren säger: mitt starkaste minne är nog flickan som maffian slagit sönder benen på. Hennes berättelse berörde mig oerhört. Det är omöjligt att förstå att en människa kan vara så ond.

Cilla säger: Hej. Hur känns det tat se så mycket lidande? Ni får gärna svara båda två.

Joachim Lundgren säger: givetvis påverkas man av det man upplever. vissa säger att dom har kameran som ett "filter", det tror inte jag fungerar. För att förmedla rätt bild till betraktaren måste du själv känna för det du ska berätta om.

Thomas Gustafsson säger: Egentligen så vänjer man sig nog aldrig. Jag har rest mycket genom åren, rapporterat från alla delar av världen och sett mycket elände och lidande. Vissa journalister säger att man ska avskärma sig men det tror jag inte på.

lisa säger: Vilket land verkar fattigdomen vara mest utspridd i?

Thomas Gustafsson säger: Portugal och Grekland är fattigast i EU, både statistiskt och i verkligheten

Joachim Lundgren säger: I europa är det dom södra delarna. andra problem alkohol och drogrealterade brott finner man i de norra delarna. vi kommer att berätta om det i övermorgon.

Kajsa säger: Vems fel är det här tycker ni?

Joachim Lundgren säger: Din och min och alla andras. Visserligen är det politikerna som betämmer. Men alltför många väljer att bara se det man vill se. Det är vår värld.

Thomas Gustafsson säger: En mycket bra fråga, i förlängningen är naturligtvis fattigdom ett fördelningsproblem och därmed politiskt. I de absolut fattigaste länderna i världen finner man också ofta några som är väldigt rika. Människan kan vara mycket grym och egoistisk

Stina säger: Hej! Hur ska man få höjdarna inom EU att öppna ögonen för alla unga på glid?

Thomas Gustafsson säger: Engarera sig i något, tror jag är viktigt, det behöver inte på något sätt vara de etablerade partierna utan frivillorganisationer, eller framför allt helt enkelt bry sig och försöka få andra att bry sig

Joachim Lundgren säger: Genom att göra sin röst hörd och protestera mot det man ogillar. Att gå och rösta. Att känna sig delaktig är en bra start, tror jag...

Malla säger: Kan jag som ensam hjälpa till? Med vad?

Joachim Lundgren säger: Du kan givetvis skänka pengar, eller ännu hellre, själv delta i arbetet hos en hjälporganisation.

Thomas Gustafsson säger: De frivilligorganisationer jag mött i världen sopm jag tror mest på är Rädda Barnen och Röda Korset. De behöver både händer och pengar

Bjorn säger: Varför ar svensk media sa kritisk mot fattigdom i USA och älskar att rapportera om USAs ekonomiska orattvisor medans Europa har exakt samma problem, men det nämns nästan aldrig i samma media?

Joachim Lundgren säger: Exakt, av någon anledning tenderar medier att bli hemmablinda. Att inte se hur det ser ut på den egna bakgården. I fallet USA håller jag inte med dig. Det finns mycket skit kvar att berätta om det stora landet i väster!

Thomas Gustafsson säger: Nja, vad gäller fördelningen av välfärden så är situationen ännu värre i USA än i EU. Men en annan anledning kan vara att vi av tradition är väldigt USA fixerade i Sverige både inom media och vanligt folk , detta trots att vi tillhör Europa och EU.

mike säger: jag har kört lastbil till spanien och portugal och sett hur situationen har förvärrats sen eu inträdet. vad har ni fått för reaktioner om det av de ni talat med?

Joachim Lundgren säger: Situationen har förvärrats i de flesta länder. Också i Sverige. Om det beror på EU är jag inte säker på. Att tex klassklyftor och fattigdom ökar är ett globalt problem just nu.

Thomas Gustafsson säger: Jag har varit Aftonbladets korrespondent i Spanien mellan 1995 till 2001, med den erfarenheten jag har så har jag sett situationen blivit mycket bättre. De fattigaste grupperna finns kvar men när samhället blir rikare får de det sakta bättre.

När de rikaste blir rika och de fattigaste mycket mycket sakta får det bättre så ökar naturligtvis klyftan

Tina säger: hur många dagar kommer ni att ha den här serien?

Joachim Lundgren säger: I tre dagar. På måndag när schengen startar kommer vi ockå med ett reportage.

Engla säger: Har ni egna barn?

Joachim Lundgren säger: Ja, jag har en son, William två år, och i juli får jag ett barn till.

Thomas Gustafsson säger: Egna barn har jag inga, ännu i alla fall, men däremot fyra små brorsdöttrar

Ibonne säger: Till Thomas:kommer du med en bok om barnen i Europa?

Thomas Gustafsson säger: I april-maj kommer jag med en bok om Spanien, det blir en dokumentär reportagebok om detta enligt min åsikt Europas mest spännande land. Barnbok blir det ingen, nu i alla fall

Madde säger: Vad gör EU för att hjälpa de här barnen??

Thomas Gustafsson säger: I alla EU-länder finns nu förbud till barnarbete under 15 år, tack vare EU. I stort arbetar EU för att försöka förbättra familjelagstiftning. Varje land har dock naturligtvis rätten att själv styra sin inrikespolitik, och där ligger barnfrågor

Joachim Lundgren säger: När vi var i Glasgow fick vi se en typisk svensk fritidsgård. Det var något nytt för dom och dom var jättestolta. EU satsar förstås pengar i olika projekt som detta, men bör kanske vara något mera drivande.

Henrik säger: Är Sverige på väg mot samma klyfta som i Usa?

Joachim Lundgren säger: Tyvärr ser utvecklingen ut så. Vi har en annan politisk historia så det är långt kvar. Vi får försöka motarbeta detta gemensamt.

Thomas Gustafsson säger: Nej, i Sverige har vi byggt upp en social välfärd som ligger på en mycket hög nivå, att sänka den till USAs kommer att ta tid, men utvecklingen går mot samma håll som USA

Markus säger: Varför tror ni att individen är så snävt inställd till att ge till de mindre lyckligt lottade?

Thomas Gustafsson säger: I de moderna rika i-länderna har vi nog tappat mycket gemenskapskänsla, många oroar sig till exempel mer för husdjur än svältande barn. Att engagera sig i andras öde är jobbigt.

yvonne säger: Hej.Tror ni inte att grunden till denna felfördelning av resurser beror på rasism?

Joachim Lundgren säger: Ju mer man känner till desto mer tolerant blir man. Om folk får se hur samhället se ut i skärskådning öka förståelsen och, förhoppningsvis, kommer man att hjälpa varandra i större utsträcknig.

. Genom kunskap ökar förståelsen.

Thomas Gustafsson säger: Jag tror att människor måste identifiera sig för att känna, när något är långt bort och främmande är det lättare att inte se, det är inte rasism men främlingskap

Milufer krut säger: Hur får de tag på sitt knark?

Thomas Gustafsson säger: Barn i Europa får lätt tag i narkotika och alkohol, det finns överallt

Joachim Lundgren säger: Köper på gatan. I princip varsomhlest. Vi berättar mer om det i morgon. Men det kommer inte att bli några köptips.

lm säger: vil bara säga att det känns väldigt bra att ni gjort den här serien. Aftonbladet är fortfarande mest angelägna blaskan i landet. Snyggt jobbat.

Joachim Lundgren säger: Tusen tack, Im! Tack alla ni som chattat! Och, Köp tidningen i morgon, är ni snälla. May the force be with you. Always.

Thomas Gustafsson säger: Tack för det, och tack för alla inlägg. Det sporrar oss att fortsätta att rota fram sånt som få vill se och visa upp det för världen.

DE GLÖMDA BARNEN I EU