En stråle ljus - mot hudcancer

Nya metoden lika effektiv som operation

NYHETER

Gelé och en stråle ljus.

Det är läkarnas nya vapen mot hudcancer.

Ingreppet blir minimalt och huden läker snyggt och snabbt, enligt experterna.

Foto: JACOB FORSELL
Professor Olle Larkö på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tror på den nya ljusterapin mot hudcancer.

Hittills har ljusterapi endast använts i forskningssyfte på fem orter i Sverige.

– Framöver borde de flesta hudkliniker ha tillgång till det här, anser professor Olle Larkö som provat metoden på Sahlgrenska sjukhusets hudklinik i Göteborg i många år.

Behandlingen är enkel. Det cancerdrabbade området smörjs först med en gelé. Den innehåller deltaaminolevulinsyra som omvandlas i huden och gör tumörcellerna ljuskänsliga. Eftersom det yttre cellskiktet ofta är skadat av cancern tränger salvan lättare in i tumören än i huden runt omkring.

Cellerna dör vid bestrålning

Efter 4-6 timmar är koncentrationen så pass hög att cancercellerna dör vid bestrålning. Mellan 10 och 20 minuters laserbehandling brukar räcka.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har granskat behandlingarna. Resultaten har sedan jämförts med traditionell behandling då kirurgen skär, bränner eller fryser bort cancerfläcken.

Det visade sig att cancern försvann lika effektivt. Med ljusterapi slapp patienten dessutom såväl fula ärr som pigmentförändringar.

Växande grupp

– Det är framför allt patienter med stora ytliga fläckar som har nytta av metoden, säger Olle Larkö och tillägger att det är en växande grupp.

Varje år drabbas runt 29 000 svenskar av olika slags hudcancer.

Fotodynamisk terapi hjälper mot två av de vanligaste sorterna: basalcells-cancer och skiv-epitelcancer.

Caroline Hougner