Uppror bland de Ericsson-anställda

Percy Barnevik lanseras som ny ordförande

NYHETER

Ericssons personal är i uppror efter besked om nya varsel.

I ett öppet brev till ledningen kräver Metallfacket i Linköping att ledningen tänker om.

Samtidigt lanseras Percy Barnevik som ny ordförande i stället för Lars Ramqvist.

- Det kan i varje fall inte bli sämre än med Ramqvist, säger Erik Rynestad, Metallordförande på Ericsson i Linköping till Aftonbladet.

kritiken växer Stormen mot Ericssons ledning tilltar i styrka. Ordföranden Lars Ramqvist, till höger, och vd Kurt Hellström får nu hård kritik i ett öppet brev från Metallfacket, som annars brukar vara positiva till företagets strategier. Orsaken är att kraftiga neddragningar väntas efter vinstvarningen förra veckan.

Samma dag som Ericssons störtdök på börsen uppgav ledningen att man skulle nöja sig med ett anställningsstopp och att inga varsel planerades.

Redan dagen efter medgav företaget dock att folk skulle tvingas gå på den fabrik i Linköping som tillverkar mobiltelefoner.

Nu står det klart att Ericssonledningens planer på nedskärningar sträcker sig längre än så. Ingen del av koncernen är fredad. Ericssons vd Kurt Hellström säger i dag i en intervju i Dagens Nyheter att åtgärder kommer bli aktuella i hela koncernen.

Inom Ericsson, med omkring 40 000 anställda i Sverige, råder upprorsstämning. Metallfacket i Linköping kritiserar i ett öppet brev flera strategiska misstag som de anser att ledningen begått.

"Folk är vansinniga"

- Folk är vansinniga och förbannade. Ett gäng satte i gång att skriva och skickade in det här, säger Erik Rynestad, Metallordförande på Ericssons fabrik i Linköping.

Erik Rynestad vill dock inte gå så långt som att kräva ledningens avgång.

- Jag är människa i botten och tycker att vi skulle kunna tillsätta några faddrar som skulle kunna hjälpa och stötta de här grabbarna så att saker och ting görs på rätt sätt, säger Erik Rynestad ironiskt.

På Ericssons fabriker runtom i landet är domen mot ledningen hård. Från flera håll krävs ledningens avgång. Facket vill också se en radikal handlingsplan för hur Ericsson ska bli bättre i stället för rutinmässigt komma med uppsägningar.

Facken har ändrat sig

Tidigare har facket inom Ericsson har tidigare ställt sig bakom ledningens strategi. Men efter den senaste tidens problem har vindarna vänt. Christer Binning , facklig suppleant i Ericssons styrelse, är en av de som ställer sig bakom kravet på ledningens avgång.

- Vi hör dagligen att folk är förbannade ute på verkstadsgolvet och i tjänstemannakorridorerna. Men det är inte det kommande åtgärdsprogrammet i sig som vi kritiserar, utan vi tycker att ledningen agerat vingligt i detta allvarliga läge, säger Christer Binning till TT.

Även Sif-klubben på Ericsson i Linköping går hårt åt ledningen. De menar att Kurt Hellström borde lämna in.

- Han borde ta sitt förnuft till fånga. Fungerar inte ett fotbollslag så är det coachen som får ta ansvaret, säger Sif:s Tommy Jahrl till Dagens Industri.

Ingen ansvarig anträffbar

Det blåser snålt från fler håll runt Ericssons ledning. Enligt uppgifter till nättidningen Ekonomi24 planerar ägarna att byta ut den hårt kritiserade styrelseordföranden Lars Ramqvist mot Percy Barnevik, i dag styrelseordförande i Investor.

Bytet ska ske vid bolagsstämman nästa år då Barnevik lämnar Sandvik och får mer tid för Ericsson. Den senaste tidens turbulens kan enligt uppgifter påskynda bytet.

Varken Pia Gideon eller Mikael Widell, informationsansvariga för Ericssons koncernledning, var i natt anträffbara för en kommentar.

Från 212 kronor till 57 – på ett år

Jens Kärrman