Kändisarna blev blåsta på miljoner

32-åring tömde kontona från bibliotekets dator

NYHETER

NEW YORK

32-åringen satt vid en dator på biblioteket och plockade fram kontonumren för USA:s rikaste människor.

Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Ross Perot och George Soros har alla fått sina konton länsade.

Bedragaren greps i en splitterny Volvo.

Foto: REUTERS
Abraham Abdallah greps i en splitterny Volvo.

Abraham Abdullah plockade ut sina offer från finanstidningen Forbes lista över de 400 rikaste amerikanerna.

Han lät dock bli nummer ett på listan, Bill Gates.

Hade alla deras hemliga uppgifter

När han arresterades hittade polisen en tummad utgåva av tidskriften. Vid var och en av personerna han lurat hade Abdullah skrivit dit deras hemadress, mobiltelefonnummer, social security-nummer (ungefär som personnummer), bankkontonummer och aktiekontonummer. Vid en del av namnen fanns till och med moderns flicknamn noga nedplitat.

Exakt hur mycket pengar han lurat till sig vet polisen inte ännu. Men man misstänker att det handlar om mångmiljonbelopp.

Abdullah avslöjades när han via ett e-mejl försökte ta ut 10 miljoner dollar från ett konto tillhörande Tomas Siebel, grundare av Siebel Systems. Mäklarfirman Merrill Lynch blev misstänksamma eftersom det inte fanns täckning för ett så stort uttag.

Polisens enhet för databrott kontaktades. Kriminalinspektör Michael Fabozzi spårade begäran om uttaget till två e-mejladresser.

När Merill Lynch började undersöka saken fann de begäran om uttag från fem andra välbärgade kunder skickade från de två e-mejladresserna. Därefter började jakten.

Abdullah greps i sin Volvo den 23 februari när han kom för att hämta ett paket som en av hans kurirer tagit emot. Vid gripandet hittade polisen falska brevpapper och stämplar med några av mäklarfirmornas namn.

En skicklig internetbedragare

- Han är den bäste internet-bedragare jag stött på, säger polisen som avslöjade fusket.

Mannen är tidigare straffad för olika former av bedrägerier.

Fallet har tagits över av de federala myndigheterna som fortfarande går igenom drivor av e-mejl i den härva av transaktioner som Abdullah lämnat efter sig. Det är oklart när det kan bli åtal.

Så här lurade 32-åringen sina offer