Vin & Sprit tar en whiskey

Staten i ny spritaffär med Jim Beam - för 11 miljarder

NYHETER

- Absolut världsklass!

Där har ni statliga Vin & Sprits målsättning på världsmarknaden.

Nya jätteaffären med amerikanska whiskeyn Jim Beam, elva miljarder kronor i slutändan, är ett steg på vägen.

VODKA OCH WHISKEY - EN COCKTAIL MED MERSMAK? Vin & Sprits jätteaffär med Fortune Brands som säljer Jim Beam whiskey, är bara den senaste på vägen mot att bli störst i världen för det svenska bolaget bakom Absolut vodka.

- Vår målsättning är att bli ett företag i världsklass. Vi jämför oss nu med de tio största i världen i olika avseenden, säger vd:n Peter Lagerblad.

På bara två år har Vin & Sprit slagit sig in på världens tio i topp-lista bland spritförsäljare.

I fjol sålde företaget 15 miljoner lådor.

Det motsvarar 180 miljoner flaskor.

På det var man åtta i världen.

Men när det gäller lönsamhet per försåld låda var den gamla monopoljätten världstvåa, endast slagen av en lyx-leverantör som Moët Hennessy.

Och den gigantiska affären i går - större än allt annat Vin & Sprit tillsammans köpt upp sedan början av 1999 - ska stärka just lönsamheten.

Blir ännu mer lönsamt

- Vin & Sprit blir nu än mer lönsamt. Distributionsvinsten, som tidigare hamnade i andra bolag, går nu in i vårt eget företag, säger Peter Lagerblad.

Peter Lagerblad har varit vd i drygt ett år. Tidigare var han statssekreterare hos finansminister Bosse Ringholm, regeringsansvarig för statens spritaffärer.

- Vin & Sprit har haft en väldig framgång under senare år. Om de inte hade höga ambitioner skulle de väl antingen köpas upp av någon annan på marknaden eller tappa, säger Bosse Ringholm till Aftonbladet.

Handlar inte affären i USA om elva miljarder i stället för sju i slutändan?

- Det kan naturligtvis bli större i nästa skede.

Är det rimligt att staten tjänar pengar på sprit?

- Jag ser inte att det står i motsatsställning till den alkoholpolitik vi driver hemma. Skulle Vin & Sprit försvinna från marknaden, skulle någon annan överta deras roll och tjäna pengar på samma sätt. Vin & Sprit är en mycket seriös aktör.

Vill köpa i Polen

Du ser ingen aktuell tidpunkt för staten att sälja ut företaget?

- Nej, det gör jag inte.

Tvärtom finns stora framtidsplaner. Absolut Vodka-fabriken i Åhus i Skåne ska byggas ut för 350 miljoner kronor de närmaste åren.

Dessutom är Vin & Sprit på jakt efter en stor spritfabrik i Polen.

Så ska svenskarna bli stöst i världen

I början av 1999 genomförde Vin & Sprit sitt första uppköp på den internationella alkoholmarknaden. Sedan har det gått snabbt.

Leif-Åke Josefsson