Räntan sänktes - då dök börsen

NYHETER

Alan Greenspan trodde att en räntesänkning med 0,5 procentenheter skulle räcka.

Men aktiemarknaden i USA pekade finger åt honom - Ericsson och Nokia rasade i går kväll.

Foto: AP
Centralbankschefen Alan Greenspan sänkte i går den viktigaste räntan i USA.

För tredje gången i år sänkte den amerikanska centralbanken Fed i går sin viktigaste ränta.

Den här gången med 0,5 procentenheter till fem procent.

Aftonbladet har pratat med Peter Malmqvist, analytiker på Aragon fondkommission, och Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, för att ta reda på vad räntesänkningen innebär.

Varför sänks räntan just nu?

- Centralbankschefen Alan Greenspan vill få fart på den svaga amerikanska ekonomin. Under de senaste månaderna har sänkt industriproduktion och varningar om sänkta företagsvinster ökat oron för framtiden.

- Raset på den amerikanska börsen spelar också in eftersom det ökande sparandet i aktier och fonder gör att börskurserna påverkar hushållens ekonomi alltmer.

Blir det fler sänkningar?

- Det beror på om förtroendet för ekonomin stärks. För fler sänkningar talar amerikanska hushålls alltmer negativa förväntningar på den egna ekonomin. Samtidigt pekar den amerikanska statistiken över sysselsättning, nybils- och villaförsäljning i en annan riktning.

Vilka blir konsekvenserna för svensk ekonomi?

- På börsen får det ett direkt genomslag när marknaden reagerar på sänkningen. På räntemarknaden brukar de långa räntorna följa utvecklingen i USA. Men för konjunkturen och tillväxten är effekten mer indirekt och kommer först på sikt.

Är vi på väg in i en lågkonjunktur?

- I USA och Tyskland har konjunkturen redan mattats av och det har redan påverkat svensk industrikonjunktur. Samtidigt är den svenska arbetsmarknaden, förutom industrin, fortsatt stark.

Hur djup blir svackan?

Både Peter Malmqvist och Jan Häggström tror att konjunkturen vänder efter sommaren. Skattesänkningar som aviserats både i USA och i Sverige bromsar fallet.

Samtidigt som Nasdaqbörsen rasade med flera procentenheter reagerade börsen i Tokyo tvärtom. Tokyos aktiekurser steg nästan sju procent under förmiddagens handel. De japanska investerarna struntade helt enkelt i raset på de amerikanska börserna, I stället satte de sina förhoppningar till den japanska centralbankens kreditlättnader skulle ge ny näring till den skulddrabbade banksektorn.

Nikkeis index stängde på en uppgång med 6,9 procent till 13026,75. Det bredare Topindex steg med 6,3 procent.

Men i Japan steg börsen nära sju procent

Andreas Fahlén, Claes Thunblad