Anna Lindh: Bildt måste välja FN eller oljan

”Lundin Oils verksamhet negativ för Sverige”

NYHETER

Utrikesminister Anna Lindh anser att Carl Bildt måste välja mellan FN-uppdraget på Balkan och styrelseposten i oljebolaget Lundin Oil.

Samtidigt vill hon se att svenska regeringen utreder Lundin Oils agerande i Sudankonflikten, om inte FN gör det.

- Lundin Oils verksamhet är negativ för Sverige, säger Anna Lindh.

Utrikesminister Anna Lindh har fullt förtroende för Carl Bildts uppdrag som FN-sändebud på Balkan. Men anser att Lundin Oils verksamhet i Sudan är negativ för Sverige. (Arkivbild)

När Aftonbladets nättidning i går talade med Carl Bildt bollade han över frågan om sin eventuella framtid som FN:s fredsmäklare i Balkan till regeringen.

- Om regeringspartiet i hemlandet kräver min avgång kommer detta att noteras på Balkan och tydligt begränsa mina och därmed FN:s möjligheter, menade Bildt.

Vill inte lämna oljebolaget

Samtidigt förklarade han att han inte tänker lämna styrelseplatsen i det omsusade Lundin Oil. Detta trots en rad rapporter från bland annat FN och flera människorättsorganisationer, som menar att oljebolagen i Sudan försörjer regeringen och därmed också inbördeskriget i Sudan.

”Bildts uttalande konstigt”

Utrikesminister Anna Lindh tar nu bladet från munnen. Hon kräver att Carl Bildt tar sitt ansvar.

– Jag kommer att lägga mig i Lundin Oils verksamhet och om de här allvarliga rapporterna stämmer när det gäller Lundin Oil, då tycker jag att de ska lämna Sudan. Carl Bildt tycker jag ska ta ett eget ansvar i frågan hur han ska hantera detta, säger Anna Lindh, då aftonbladet.se möter henne vid centralstationen i Stockholm i dag.

Anna Lindh framhåller att hon trots stormarna kring Carl Bildt har fullt förtroende för honom när det gäller hans FN-uppdrag som sändebud på Balkan. Just därför förvånas hon över Carl Bilds uttalande om att han är beredd att avgå från FN-posten, men att han avser att sitta kvar i styrelsen för Lundin Oil.

- Jag har inget råd till Carl Bildt. Jag har all respekt och fullt förtroende för Bildt för hans roll som Balkansändebud. För hans roll i Lundin Oil måste han ta ansvar för själv, säger Anna Lindh.

Kräver utredning om Lundin Oil

Hon kräver nu att misstankarna om att svenskägda Lundin Oil medverkar till människorättsbrott i Sudan utreds. Hon inväntar i första hand FN:s människorättsrapport från området. Om inte den rapporten ger svaren kring Lundin Oils agerande i området föreslår hon att svenska regeringen utreder fallet.

Hon säger dock till att det "ser väldigt besvärligt ut för dem där nere", och syftar då på Lundin Oil.

– Om rapporterna som vi har fått från de olika organisationerna stämmer då är det klart att det är negativt för Sverige om ett svenskt bolag finns med i detta och inte bidrar till att förbättra läget utan tvärtom, säger hon.

Skulle du själv kunna tänka dig att sitta i styrelsen för Lundin Oil?

–Jag skulle inte ha suttit i styrelsen. Där är vi olika och det här är Carl Bildts sak att bestämma.

Aftonbladet tisdag:

Claes Thunblad, Jesper Lindau

ARTIKELN HANDLAR OM