”Vi måste bryta förgubbningen!”

NYHETER

Helle Klein är ny politisk chefredaktör på Aftonbladet. Här har hon chattat om allt från teologi till nätstrumpor. Läs chattsammandraget och lär känna Helle.

Foto: Mats Fogeman
”Jag är en nätstrumpa” säger Helle Klein.

Helle Klein säger: Hej! Nu är jag på plats framför datorn. Välkomna att ställa frågor till mig!

Stefan Andersson - Lund säger: Grattis! Du har stigit något i graderna sedan Arbetarteaterns dagar.

Helle Klein säger: Hej du!

Helle Klein säger: det var ett tag sedan. Men faktum är att teatern nog bidragit till att jag vågar tala offentligt.

Ninni säger: Berätta om ditt liv. Är du sambo - och vem är han.

Helle Klein säger: Ja, jag är sambo och förlovad med Gunno

Lilla My säger: Hur kommer det att märkas i Aftonbladet att du blir politisk chefredaktör?

Helle Klein säger: Ja det är svårt att säga. Men jag vill försöka se till att Aftonbladet syns och hörs i debatten. Vi ska försöka driva den nya tidens frågor - de nya orättvisorna, feminismen, integration, EU, hållbar utveckling osv.

Stina säger: Är du präst?

Helle Klein säger: Nej jag är inte prästvigd, men jag har en teol.kand, dvs en prästutbildning, från Lunds universitet. Tänkte bli präst.

axel säger: varför tror du att unga är så ointresserade av politik och hur kan du få oss att bli mer intresserade

Helle Klein säger: Jag tror inte alls att unga är ointresserade av politik. Med tanke på alla de mejl och telefonsamtal vi får från unga människor till ledarredaktionen håller jag inte med dig. Däremot måste den politiska debatten beröra de ungas vardag mer!

Eva säger: Vilka stora förändringar kommer du genomföra i Aftonbladet?

Helle Klein säger: Jag väntar med programförklaringen tills jag inträder som chef i augusti.

Ninni säger: Hur ska fler tjejer få höga poster inom media? NU är det killarna som styr?

Helle Klein säger: Ja, det där är en jätteviktig fråga. Det behövs verkligen fler tjejer i medivärlden. Förhoppningsvis kan jag och andra kvinnliga chefer fungera som förebilder. Vi måste bryta förgubbningen!

Joachim säger: Är du socialdemokrat, kommunist eller icke-ortodox vad gäller politisk åskåding?

Helle Klein säger: Jag är frihetlig socialdemokrat, mitt hjärta sitter till vänster. Ledarsidan är oberoende s - vi bildar opinion helt självständigt och är ingen partimegafon.

TrackPot säger: Vilken fråga hoppas du slippa här på chatten? Handen på hjärtat! ;)

Helle Klein säger: Idiotfrågor från rasister

ulrika säger: Utan dig vore Aftonbladet inte vad den är. Grattis Helle!

Helle Klein säger: Tack - det värmer!

Ninni säger: Vem är du? Är du kristen eller socoalist? Du ser ut som en rödstrumpa.

Helle Klein säger: Jag är kristen socialist - jag är en nätstrumpa

sebastian säger: Vad har din far betytt för dig när det gäller vad du sysslar med?

Helle Klein säger: Jag vet inte riktigt vem du tänker på. Om du tror att Ernst Klein, känd journalist, är min far så kan jag upplysa om att han är min farbror. Däremot betyder mamma och pappa jättemycket för mig!

Anna säger: Blir du någonsin trött på att det tjatas så mycket om att du är kvinna? Dina meriter borde ju vara mer intressanta än ditt kön för en sådan här utnämning?

Helle Klein säger: Ja, det kan bli lite tjatigt - å andra sidan är det en supermerit att vara kvinna!

Jocus säger: Kommer Aftonbladet profilera sig starkare som socialdemokratisk tidning i och med bla Arbetets frånfälle i mediabruset?

Helle Klein säger: Vi är en oberoende s-tidning på ledarplats - ingen partimegafon. Jag vet inte vad du menar med starka s-profil. Det var oerhört tragiskt att Arbetet tvingades lägga ner.

Joachim säger: Anser du att även andra politiska åsikter bör få samma utrymme som de socialdemokratiska framledes?

Helle Klein säger: Alla åsikter - utom rasisters - är välkomna, men du måste skilja på debatt, ledare och nyheter.

Thony Glans säger: Är själv uppvuxen och formad av 60-talets vänsterklimat och upplever att det finns ett mycket stort politiskt intresse bland dagens ungdomar. Tror du tidningen bättre kan fånga upp detta medvetna intrersse?

Helle Klein säger: Jag hoppas verkligen det. Jag håller helt med dig om de ungas engagemang. Jag tror överhuvudtaget det är tid för mer av värderingar och värdesamtal i dag. Det ska vi satsa på i Aftonbladet.

anders säger: Vilken är den viktigaste kvinnofrågan i dagslägen,enligt ditt sätt att se på saken?

Helle Klein säger: Min feministexpert på ledarredaktionen, Åsa Petersen, brukar säga att det är rätten att få vara människa, inte sitt kön. Det handlar om alltifrån lika lön för lika arbete till att slippa skönhetshetsen.

Anna säger: Vad tror du om Joachim Berners chanser? Kommer Expressen att bli en starkare konkkurrent till Aftonbladet nu?

Helle Klein säger: Det är bara att gratulera Expressen att de äntligen får en chefredaktör som förstår vad en modern kvällstidning är. Äntligen får vi kanske konkurrens på allvar. Det är bra för oss. Kom igen Berner!

MariaW säger: Tror du på 6-timmars arbetsdag (hoppas jag)

Helle Klein säger: Ja, jag har drivit arbetstidsförkortningen hårt på ledarplats i flera år. Det viktigaste är rätten att råda över sin tid - makten över tiden. Min devis är: lättja, kättja, solidaritet.

sebastian säger: Du sa i radion att du tyckte Expressens löp "Most Wanted" var bra. Varför då? Är det så du vill se Aftonbladets löp?

Helle Klein säger: Nja, jag tycker att det var uppkäftigt. Det är skandal att landets största företags VD håller sig undan och inte svarar på arbetarnas och folkets oro!

Anna säger: Vad tycker du om den senaste feministvågen bland svenska partiledare, finns det något äkta engagemang bakom eller är det enbart röstfiske?

Helle Klein säger: Det är svårt att veta, men så många feminister som möjligt är bra. Nu gäller det att i praktisk politisk handling visa att man förståt genusperspektivet, dvs feminismen. Kom igen Göran Persson!

Poxer säger: Tror du Friends vinner Eurovision Song contest?

Helle Klein säger: Självklart.

helena säger: Anser du att man måste finnas på den politiska vänsterkanten för att kunna kalla sig radikal?

Helle Klein säger: Intressant fråga, för mig är radikalitet en fråga om perspektiv, dvs om underifrånperspektiv - att se med dem som har minst makt i samhället. Oftast uttrycker vänstern detta bäst, men inte alltid.

Yanni säger: Kommer du att skriva om våldet hur vi kan göra för att folk kan känna sig trygga?

Helle Klein säger: Jag tror inte på några enkla lösningar som hårdare straff och dylikt, däremot på bättre kriminalvård, förebyggande verksamheter och ett samhälle utan sociala klyftor. Våldet är ett symptom på ett orättvist och hårdnande samhälle.

Thony Glans säger: Grattis, tror det var ett mycket bra val att välja dig! Men på vilket sätt vill du förändra de politiska sidorna i tidningen. För många är det den enda tidningen med vänsterfratoning som de läser?

Helle Klein säger: Jag vill bygga vidare på det vi format på ledarredaktionen under alla år, men självklart kommer det att märkas att det blir en ny chef i augusti. Handlar om allt från form till innehåll. Aftonbladet har ett stort ansvaruppgift som enda riksspridda vänstertidning.

Tina säger: Du blev ju chefredaktör första gången som väldigt ung. Är detta att vara chefred. ett drömjobb för dig?

Helle Klein säger: Inte just att vara chef, men att få bilda opinion och ansvara för kultur- och ledarredaktioner på Skandinaviens största tidning är ett drömjobb.

elin säger: har du journalistutbldning?

Helle Klein säger: Nej, ingen formell. Jag har en teol.kand (160 p) från Lunds universitet. Sen har jag lärt mig inifrån tidningsvärlden.

Joachim säger: Kommer du vara en "tillgänglig" chefredaktör - kan man nå dig via mail eller telefon utan hjärtklappning och handsvettningar? :) Det är ju trots allt läsarna som är basen...

Helle Klein säger: Jag vill vara så tillgänglig som möjligt, men är allergisk mot telefoner. Använd mejlen - den svarar jag på dygnet runt.

Berra säger: Vem är din största förebild i svensk media?

Helle Klein säger: Jag ser mycket upp till kommenterande journalister som Gunnar Fredriksson, Olle Svenning och Dieter Strand. Tyvärr finns det inte så många kvinnliga förebilder. Men Yrsa Stenius är också mycket läsvärd.

MariaW säger: Kan du lyckas att förmedla de komplexa sambanden i samhället så att "Svensson" förstår?

Helle Klein säger: Oj, det var en svår fråga. Men bra journalistik är en sorts pedagogik - det handlar om att kunna förklara komplexa sammanhang, men också att problematisera inte bara förenkla.

Berra säger: Varför är just du en bra chefsredaktör för aftonbladet

Helle Klein säger: Det får du fråga styrelsen om som har utsett mig. Men jag tycker det ska bli superkul!

Helle Klein säger: Okej, nu måste vi tyvärr sluta. Jättekul att chatta med er och som sagt mejla mig och mina kollegor när ni vill samtala om politik och kultur. Fett ös, medvetslös!

Moderator säger: Tack Helle Klein och lycka till! Tack också alla chattare.