Präster våldtog hundratals nunnor

Hemlig rapport avslöjas i Vatikanen

NYHETER

Vatikanens språkrör bekräftade i går att det finns en hemlig rapport om prästers övergrepp på nunnor.

Enligt rapporten har hundratals nunnor våldtagits eller förförts av manliga präster och missionärer.

Därefter har de tvingats göra abort eller börja med p-piller.

Den katolska kyrkan med sitt överhuvud påven skakas av uppgifterna om våldtäkter på nunnor. Runt hundra fall i 23 länder har dokumenterats i en hemlig rapport i Vatikanen.

Skandalen som rullas upp i de italienska medierna har skakat om Vatikanstaten och den katolska kyrkan rejält. Efter att ha tigit under lång tid bekräftar nu Vatikanen att den hemliga rapporten existerar, och att en stor mängd sexuella övergrepp har begåtts av präster och missionärer på nunnor.

Tvingad till abort

Den första rapporten skrevs 1995 av en amerikansk nunna, Maria

O"Donohue. Hon berättade om en nunna som tvingades till abort och dog. Prästen begravde henne sedan.

I Afrika rapporteras om präster som, på grund av rädsla för hiv och aids hos prostituerade, söker nunnor för att tillfredsställa sina sexuella lustar. Flera fall rapporterar om präster som tvingat nunnor att ta p-piller .

100 fall från 23 länder

Totalt handlar det om ett hundratal fall som redovisas i rapporten.

Vatikanen hävdar att övergreppen ägt rum inom ett begränsat område, men enligt tidningen La Repubblica dokumenterar rapporten fall i 23 länder, inklusive USA, Brasilien, Fillipinerna, Indien, Irland och Italien.

- Problemet är känt och är begränsat till ett speciellt geografiskt område, förklarade en av Vatikanens talesmän, Joaquin Navarro-Valls, till tidningen La Repubblica i går.

Samtidigt framhöll han att den katolska kyrkan ser allvarligt på rapporterna om övergrepp och att flera åtgärder genomförs för att hindra att liknande skandaler inträffar igen.

Biskopsvikarien upprörd

Paul Glogowski är biskopsvikarie vid Stockholms katolska stift. Han reagerar starkt på det historier som rullas upp i Italien.

- Om det skulle handla om ett fall på miljonen, präster är ju även människor. Men att det skulle vara så här pass omfattande. Det är ju fruktansvärt, säger Paul Glogowski.

- Präster i den katolska kyrkan ska leva i absolut celibat. Jag blir naturligtvis fruktansvärt upprörd då jag hör talas om något sådant här.

Han säger att han fram till i dag inte känt till att rapporten om de sexuella övergreppen inom katolska kyrkan existerade.

- Men jag hoppas att man i Italien ser över detta mycket noga och att man tar tag i problemen, säger Glogowski.

Katolska kyrkan är apostolisk, d.v.s. den ser sina biskopar som en fortsättning på Kristi apostlar, eller lärjungar. Genom biskopsvigningen fortsätter den apostoliska successionen från biskop till biskop (och vidare till prästerna) genom historien.

Påvens "Petrustjänst" ska garantera att kyrkan förblir en, trots spridningen över hela världen, och att tron förmedlas oförfalskad.

Alla präster inom den katolska kyrkan ska vara ogifta och leva i absolut celibat.

Prästerna ska dessutom läsa sina böner dagligen.

Claes Thunblad