Stort läsarstöd för Carl Bildt

”Stanna kvar i både FN och Lundin Oil”

NYHETER

Bestäm dig Bildt.

Ministrarna uppmanar Carl Bildt att välja mellan sina två roller, som styrelseledamot i Lundin Oil och FN-sändebud.

Nätläsarna är betydligt mildare i sin bedömning, mer än fyra av tio tycker att Carl Bildt lugnt kan behålla bägge sina uppdrag.

Foto: AP
Drygt 45 procent av Aftonbladets nätläsare anser att Carl Bildt lugnt kan fortsätta som FN-sändebud och samtidigt sitta kvar i Lundin Oils styrelse.

Carl Bildt har under de senaste dagarna fått hård kritik för sitt engagemang i oljebolaget Lundin Oil, som bland annat bedriver sin verksamhet i det krigshärjade Sudan.

Enligt en FN-rapport har oljeexploateringen i västra övre Nilen-området förvärrat konflikten i området och försämrat situationen.

Utrikesministern ska granska

Tidigare i dag förklarade utrikesminister Anna Lindh för Aftonbladets nätupplaga att hon ska lägga ner energi på att granska Lundin Oils verksamhet och att hon hoppas att FN-rapporten om Sudan ska klarlägga om uppgifterna om Lundin Oils verksamhet stämmer.

Anna Lindh förklarade att hennes förtroende för Carl Bildt som FN-sändebud är stort men att han själv borde ta ansvar för sin roll i företaget.

– Jag skulle inte ha suttit i styrelsen. Där är vi olika och det här är Carl Bildts sak att bestämma, sa hon.

Ringholm skarpare

Finansminister Bosse Ringholm är betydligt skarpare i sina formuleringar:

– Jag uppskattar inte Carl Bildts arbete i Lundin Oil. Han borde bestämma sig antingen för att vara FN-medlare eller styrelseledamot, sa han i dag till Aftonbladet nätupplaga.

Varför är det viktigt?

– Han måste välja annars tror jag att hans förtroende skadas, säger Bosse Ringholm.

Men en stor del av nätläsarna tycker inte alls att kombinationen av Bildts uppdrag skadar hans trovärdighet. På frågan om vad de tycker att Bildt ska göra tycker drygt 15 procent av de 10 509 personer som svarade att Bildt ska lämna sin uppgift inom FN.

Mer än dubbelt så många, nära 40 procent svarar att de tycker att han inte längre ska vara styrelseledamot i Lundin Oil.

En majoritet, 45.5 procent av de som svarade, tyckte att Bildt lugnt kunde behålla båda sina uppdrag.

Överväger att välja oljan

Carl Bildt har tidigare sagt att han överväger att välja oljan före uppdraget som fredsmäklare. I ett e-brev under tisdagen skev han att han hade planer på att lämna sitt FN-uppdrag.

Senare förklarade han varför.

- Oljan är Sudans möjlighet till fred och utveckling, sa Bildt då. Men på en rak fråga senare samma dag under en chatt med Aftonbladets läsare lät det annorlunda. Då menade han att avgörandet ligger hos regeringen:

– Socialdemokraterna är regeringsparti i Sverige. jag kan inte fortsätta i FN om jag inte har stöd i den svenska regeringen och den socialdemokratiske partisekreteraren uppfattas lätt som en företrädare för regeringen, sa han.

Annika Sohlander, Jesper Lindau