Tio passagerare med ambulans till sjukhus

Stort pådrag på Kastrup i dag – två kamrater till dem döda

NYHETER

Ett stort ambulanspådrag skickades under eftermiddagen till Kastrups flygplats.

Tio ryska sjömän på väg från Brasilien till Ryssland fördes efter läkarundersökning till Rigshospitalet i Köpenhamn, där de isolerades.

Två kamrater som sjömännen umgåtts med, men som stannade kvar i Sydamerika hade dött av oklar anledning, enligt Köpenhamnspolisen.

Polisen kontaktades under eftermiddagen av personal på flygplanet som var oroliga för de tio passagerarnas tillstånd.

- Vi vet att två kamrater som sjömännen åt tillsammans med men som blev kvar i Brasilien är döda, sade vakthavande vid Köpenhamnspolisen.

Då befarades någon form av matförgiftning.

Isolerade på Rigshospitalet

Planet togs ner på Kastrups flygplats och sjömännen undersöktes av läkare. Sedan fördes sjömännen med ambulans till Rigshospitalet i Köpenhamn och isolerades. Enligt Köpenhamnspolisen visade de tio inga sjukdomssymptom, men av rädsla för att de smittats av sina två döda kollegor, valde man att isolera dem.

Resten av passagerarna från flygplanet, som tillhör det brasilianska bolaget Varig, kördes till en speciell byggnad på flygplatsen där de fick stanna tills de släpptes senare under kvällen.

Smitta eller mat

Senare fick den dramatiska händelsen sin förklaring.De tio sjömännens kamrater hade dött ev en ilsken form av malaria.

Innan de satte sig på planet från Brasilien var de en grupp på 18 sjömän som åkte med båt från Nigeria i Afrika till Sydamerika.

– När båten kom till Uruguay var två personer döda och flera allvarligt sjuka, säger Fleming Munk, vakthavande befäl vid Köpenhamnspolisen.

De tio sjömännen utan symtom reste vidare från Sao Paolo via London för att ta sig hem till Kaliningrad.Under resan pratade de om vad som hänt deras kamrater och oroliga passagerare och flygplanspersonal reagerade på informationen.

Den påfrestande resan fick dock ett något trevligare slut för de tio sjömännen:

– Ingen av sjömännen var smittade.Tidigt i morgon bitti kommer de att få resa vidare henm till Klainingrad, säger Fleming Munk.

Annika Sohlander, TT ( )