Här är störst chans att se höjdarna

1 av 3 | Foto: Sven-Olof Englund
Ministern grillas Utrikesminister Anna Lindh fick svara på frågor från unga reportrar när hon invigde informationscentret "Ta en titt på toppmötet" på Stockholms central i går. På Centralen kan du följa toppmötet på storbildskärm.
NYHETER

Bilkorteger och höga staket. Närmare än så kommer inte stockholmarna EU-toppmötet.

Aftonbladet har kartlagt platserna där det går att få en skymt av EU-

ledarna.

De röda regeringscheferna i EU tjuvstartar redan i kväll med stor galamiddag på Royal Viking hotell i Stockholm.

Stockholmsmässan

Här befinner sig politikerna under större delen av EU-toppmötet. Ankomster och avresor lär dock få bevittna. Endast några tv-team från Sveriges Television, som ansvarar för de officiella sändningarna, får filma utomhus när bilarna åker upp framför mässan.

I övrigt är området framför entrén endast befolkat av poliser. Staketet som omgärdar mässområdet gör det svårt att se EU-ledarna.

Korteger

Kortegerna lämnar hotellen vid niotiden båda dagarna och åker till mässan. Den enda utflykten blir utrikesministrarnas sammanträde i Arvfurstens palats fredag 11.45-15.

Den avslutande presskonferensen äger rum 12.30 på lördag, därefter åker EU-ledarna ut till Arlanda och Bromma för hemfärd. Färdvägarna är hemliga.

Hotellen

Politiker och delegater bor på hotell i centrala Stockholm: Grand, Strand, Royal Viking, Sheraton, Park, Sergel Plaza, Berns, Diplomat, Scandic Slussen. Exakt var regeringscheferna bor är hemligt, men många bor på Grand Hotel, där polisen infört stoppförbud på gatorna.

Middagar

19.45 på fredag lämnar EU-ledarna mässan för middag. Regeringschefer och utrikesministrar ska till Nationalmuseum och finansministrarna till Moderna museet. Gatorna till museerna är avspärrade.

Centralen

I Centralstationens norra del äger folkets toppmöte rum. I montern går det att ställa frågor till inbjudna svenska politiker och följa toppmötet via storbildsskärm.

Stadshuset

På lördagskvällen bjuder Stockholms stad alla journalister och delegater på en stor fest klockan 19.45-24.00, med drinkar i en isbar, buffé och underhållning.

www.eu2001.se

Antagligen det säkraste sättet att få se mest av toppmötet. Hemsidan ska ha information och webb-tv-sändningar från mötet.

Europa är rödare än någonsin. När de socialdemokratiska regeringscheferna träffas över en bit lamm i kväll är det bara fem som inte får vara med. Regeringarna från Spanien, Irland, Belgien, Luxemburg och Österrike får stanna kvar på sina hotellrum. De representeras i stället av ländernas socialdemokratiska partiledare.

Jessica Ritzén

Persson och Blair tjuvstartar i kväll

De röda regeringscheferna i EU tjuvstartar redan i kväll med stor galamiddag på Royal Viking hotell i Stockholm.

Andreas Fahlén