...men Ericssons ordförande tiger

NYHETER

Lars Ramqvist tiger och tiger.

Aftonbladet bad i går att få en intervju med Ericssons styrelseordförande. Men inte ens informationsdirektören Roland Klein vet var han befinner sig.

- Jag har gjort mitt bästa för att komma i kontakt med honom, men inte lyckats, säger han. Pia Gideon, informationsansvarig för Ericssons koncernledning, förklarar att Lars Ramqvist just nu avböjer alla intervjuer - av princip.

Efter samtal med personer inom och utom koncernen utkristalliseras två möjliga anledningar till detta.

- Han är försiktig efter förra gången det blåste om Ericsson i samband med flytten av huvudkontoret till London, säger en som har haft nära kontakter med Ramqvist.

Då försökte Lars Ramqvist gå in och stötta den förre vd:n Sven-Christer Nilsson, som var passiv motståndare till Londonflytten. Det resulterade i att analytiker och media tolkade det som att vd och styrelseordförande hade motstridiga budskap.

Flera medarbetare vittnar vidare om att Lars Ramqvist känner sig kritiserad och illa behandlad av media. Det han och Ericsson har gjort för Sverige uppskattas inte tillräckligt.

Frågorna som Ramqvist vägrar svara på

Här är Aftonbladets frågor som Lars Ramqvist inte vill svara på:

1 Aktieägare och fack kräver nu din avgång. Kommentar?

2 Efter ledningens oklara besked om fabriken i Linköping är Ericssonanställda i hela landet oroliga. Vad säger du till dem?

3 Från 91 kr till 58,50 kr på två veckor. Vad har du att säga till aktieägarna?

4 Du har valt att sälja ut produktionen av nya modeller och inte design, marknadsföring och försäljning. Varför?

5 Hur kan Linköpings-fabriken gå från att vara Ericssons bästa försörjningsenhet till försäljning och neddragning på två år?

6 Din bristande kunskap om konsumentprodukter och ditt bristande intresse för design av mobiltelefoner ligger bakom krisen. Vad säger du om det påståendet?

7 Vad betyder förlusten på 5 miljarder för utvecklingen resten av året?

8 Vad ska ni göra för att vinna investerarnas förtroende igen?

9 Vilka misstag har du gjort?

10 Hur berättigar du fördubblingen av din lön till 14,6 miljoner förra året nu när Ericsson gör rekordförluster?

KRISEN FÖR ERICSSON

Ylva Bergman, Elisabeth Lindham