Tiden är ute för Ramqvist

Nu växer kritiken timme för timme

NYHETER

Pressen på Ericssons ordförande Lars Ramqvist ökar timme för timme.

Nu kräver Aktiespararna att han avgår - och de får stöd av Åke Svenmarck i Ericssons styrelse.

- Det är dags för Ramqvist att avgå. Percy Barnevik vore givetvis intressant som efterträdare, säger han.

Foto: eva tedesjö/pressens bild
HÖG TID ATT SVARA Allt fler kräver klara besked från Ericssons ordförande Lars Ramqvist. Klockan klämtar för ledningen. Och många vill att Percy Barnevik snabbt tar över.

I går revolterade besvikna Metallarbetare vid fabriken i Linköping mot Ericssons ledning.

I ett öppet brev sågade de beslutet att företaget ska sluta tillverka mobiltelefoner, men fortsätta med design och marknadsföring.

Krav på avgång i styrelsen

I dag växer kritiken.

Flera betydelsefulla personer kräver nu att Ericssons ordförande Lars Ramqvist lämnar sin post. En av dem är Åke Svenmarck, suppleant och civilingenjörernas representant i styrelsen.

- I den situation som nu har uppstått skulle det gjuta lite nytt mod i de anställda att få en ny ordförande. Min personliga åsikt är att det är dags för Ramqvist att avgå väldigt snart, säger Svenmarck till Aftonbladet.

Bör fler styrelseledamöter gå?

- Man vinner med nödvändighet inget på att hela ledningen avgår. Däremot kan det vara läge att byta ut en del personer. Det har ju länge förts debatt om hur länge Lars Ramqvist ska sitta kvar.

Vem vill du se som hans efterträdare?

- Namnet Percy Barnevik är givetvis intressant. Därmed inte sagt att det skulle vara det absolut bästa valet.

Lars-Eric Forsgårdh, vd för Aktiespararnas riksförbund, anser att Lars Ramqvist har förbrukat sitt förtroende.

- Han har det yttersta ansvaret för Ericssons allt mer utsatta läge. Trappor ska städas uppifrån, i synnerhet när felen ligger högst upp.

Vilka misstag har Ramqvist gjort?

- En lång följd av händelser har skapat dagens ohållbara läge. I botten ligger den dåliga försäljningen av mobiltelefoner.

- Dessutom har informationsgivningen varit undermålig. Senast på förra årets bolagsstämma fick jag höra att det skulle hända saker på mobiltelefonsidan. Nu ser vi facit.

Vill ha Percy Barnevik

Lars-Eric Forsgårdh uppmanar Ericssons huvudägare, Investor och Industrivärden, att ersätta Lars Ramqvist med Percy Barnevik - ordförande i Investor och ABB.

- Barnevik är en bra ersättare eftersom han representerar den ena huvud-ägaren och kan bli accepterad av den andra. Han vet dessutom hur man tacklar problem i ett företag.

Ericssons ordinarie bolagsstämma hålls i Globen på onsdag.

Nomineringskommittén, ledd av just Percy Barnevik, har redan föreslagit att den nuvarande styrelsen väljs om - och i går meddelade Investor och Industrivärden genemsamt att de inte har ändrat sig på den punkten.

Samlas till möte på fredag

Därför är det i praktiken omöjligt att byta ut Ram-qvist eller andra ledamöter förrän efter en eventuell extra bolagsstämma senare i år.

På fredag samlas de tyngsta ägarna i Ericsson till ett möte.

Då kan frågan om en extrastämma finnas med på dagordningen.

KRISEN FÖR ERICCSON

Hans Österman, Elisabeth Lindham