Kriserna spräcker Perssons planer

Makedonien i stället för avreglering

Foto: AFTONBLADET BILD
Makedoniens president Boris Trajkovski blir EU-mötets fjärde president.
NYHETER

EU-toppmötet i Stockholm, som smygstartar i kväll, skulle bli en lugn och städad tillställning.

I stället blir det världspolitikens centrum.

Sent i går blev det klart att en fjärde president kommer. Boris Trajkovski från Makedonien.

Sysselsättning är Sveriges främsta profilfråga i EU. Den har regeringen drivit med stor konsekvens under de sex år som Sverige varit medlem i unionen.

Göran Persson var följaktligen mycket belåten när han meddelade att stats- och regeringschefernas första reguljära toppmöte om sysselsättning skulle äga rum i Sverige. Avsikten är att man från och med nu ska träffas en gång om året och för att stämma av hur arbetet fortlöper med att göra EU till världens mest konkurrenskraftiga och kunskapsbaserade ekonomi.

Odramatiskt möte med Putin

Men det tycks inte riktigt gå Perssons väg. I stället för kunskap, högre födelsetal och avreglerade telemarknader ser toppmötet i Stockholm ut att domineras av heta utrikespolitiska frågor.

I morgon förmiddag kommer Rysslands premiärminister Vladimir Putin tillsammans med utrikesminister Igor Ivanov för att träffa EU:s ledare. Detta är dock planerat sedan länge och ser ut att bli en föga dramatisk träff.

På kvällen dyker däremot en ny och oväntad gäst upp. Det är krisdrabbade Makedoniens president Boris Trajkovski. Han inbjöds i går och tackade ja på stående fot.

Orsaken är den uppblossade konflikten i det forna Jugoslavien. Redan i morse åkte utrikesminister Anna Lindh med ytterligare tre representanter för EU:s utrikespolitiska ledning på ett blixtbesök till Makedoniens huvudstad Skopje. Där ska de diskutera krisen med regeringen. Möten med representanter för kosovoalbanerna i Pristina står också på programmet.

Avsikten är att visa att EU står enat bakom den makedonska regeringen, att man inte tolererar något våld och att EU är berett att stödja den albanska minoritetens integration i Makedonien. Meningen är att denna fasta attityd ska få gerillan att besinna sig.

Att EU handlar så resolut denna gång kan ha med dåligt samvete att göra. Inom den europeiska unionen är det en etablerad sanning att den uppblossande konflikten i Jugoslavien för snart tio år sedan inte hanterades på något ärofullt sätt. Ärren efter misslyckandet har inte läkt än och kommer inte att göra det om man misslyckas även med Makedonien.

Persson kan lyckas

I går svarade Göran Persson på frågan vad det värsta som kunde hända under toppmötet i Stockholm skulle vara.

Rangordningen såg ut så här: En stor miljökatastrof. Förvärrad kris i jordbruket. Eller en snabbt uppblossande internationell konflikt.

Det sista har redan inträffat. De brinnande djurkropparna försöker Göran Persson däremot frenetiskt hålla borta från förhandlingsbordet.

Möjligen lyckas han. Ändå ser toppmötet ut att inte bli riktigt som Göran Persson tänkt sig.