Nytt fall i Holland av mul- och klövsjuka

”Epidemin är inte längre under kontroll”

NYHETER

LONDON

Nederländerna fruktar för det värsta sedan det konstaterats att en tredje gård har drabbats av mul- och klövsjuka. Samtidigt medger en brittisk regeringsexpert att epidemin inte längre är under kontroll.

Med de nya fallen riskerar den europeiska kontinenten ett fullskaligt utbrott av mul- och klövsjuka.

- Vi har fått bekräftat att ett tredje utbrott av mul- och klövsjukan inträffat på en gård i Welsum, sade Martine de Haan, taleskvinna för det nederländska jordbruksdepartementet.

Misstanken finns att ytterligare tre gårdar i Oostervolde, i öst, och Herpen och Maren-Kessel, i södra delen av landet, har djur som insjuknat i mul- och klövsjuka. Resultat från provtagningarna väntas på fredag.

I Storbritannien bekräftades på onsdagen att sjukdomen nått 435 gårdar, vilket var 40 fler än dagen innan, och sjukdomen visar inga tecken på att klinga av.

Roy Anderson, en forskare som kallats in av den brittiska regeringen, sade att det kan dröja två månader innan antalet nya fall börjar minska.

- Jag tror att alla kan vara överens, både regering, lantbrukare och oberoende forskare, om att den här epidemin inte är under kontroll för närvarande, sade Anderson.

Den brittiska regeringen har beordrat masslakt för att stoppa sjukdomen.

- Om slakten genomförs tillräckligt kraftfullt och effektivt, går det att vända epidemin och få den att klinga av förhoppningsvis inom en månad eller två, tillade Anderson.

Andersons uttalande innebar en vändning - den brittiska regeringen har inte använt ordet epidemi om mul- och klövsjuka tidigare.

TT-AFP