”Första tecknet är att kamraterna blir oroliga”

NYHETER

Varför är droger farliga och hur man ska göra om någon i ens omgivning blir beroende? Mats Jonasson, chefssjuksköterska/terapeut på Maria Ungdom, har chattat om ungdomar och drogmissbruk. Läs sammandraget här.

Mats Jonasson säger: Hej! Nu är jag på plats.

Guldapa säger: jag tror inte att man kan förhindra att ungdomar knarkar, men genom att informera bättre kan ungdomarna själva komma till insikt. jag är själv 15 år och kan få tag på det jag vill ha, så att säga.

Mats Jonasson säger: Att man kan vidta åtgärder för att få färre att prova tror jag. Med lagar, information och politiska beslut. Att man satsar på ungdomar.

stina säger: Varför ökar drogmissbruket bland unga?

Mats Jonasson säger: Tillgången har ökat, det är ett svar. Det andra är att man har rustat ner resurserna för ungdomar i hemkommunerna - skola och fritidsgårdar.

jocke säger: e droger farliga om man bara tar nån gång

Mats Jonasson säger: Droger är alltid farliga. Punkt.

Johanna säger: Hur känns det för er när ni ser såna hemska saker ??

Mats Jonasson säger: Tråkigt, men också hoppfullt för det finns så mycket kraft i ungdomar. Kommer man in i början så finns det större hopp.

sol säger: vad ska man göra om en kompis till en är deprimerad och brukar använda knark då och då?

Mats Jonasson säger: Man ska få henne eller honom att sluta. Prata med kompisen, men också på vuxna som man litar på. Hennes föräldrar, skolkuratorn.

Jossan säger: Hej Mats! Nu är det så att min närmsta vän är drog missbrukare. Jag är den enda han pratar/öppnar sig till.Vad ska jag säga och göra?

Mats Jonasson säger: Du ska försöka att inte vara själv om det. Ta hjälp av sådana du litar på.

stina säger: Vad gör ni på Maria ungdom med de som kommer in och uppenbarligen knarkar?

Mats Jonasson säger: Först får man ett akutsamtal med läkare, socialarbetare och sjukskötare. Utifrån det samtalet försöker vi sy ihop en lösning för den personen. Är man under 18 så vill vi att föräldrarna är med.

Fredde säger: Varför framhärdar folk inom missbruksvården i att påstå att helgpundande är farligt

Mats Jonasson säger: Därför att det är det.

Lena20 säger: HAR NI KOMMIT PÅ NÅGOT NYTT SÄTT ATT HJÄLPA UNGDOMARNA IDAG ATT BLI AV MED SINA DROGPROBLEM?

Mats Jonasson säger: Ingen mirakelmetod. Det som fortfarande gäller är att ha samtal och försöka ge stöd och hjälp.

marco säger: vilka biefekter får man att röka hash

Mats Jonasson säger: Man får inlärningssvårigheter, dåligt korttidsminne. Det är starkt cancerframkallande och retar slemhinnorna i halsen. Men det är de psykologiska riskerna som är allvarligast.

lisa säger: jag har hört att maninte blir beroende av att röka hash och maja

Mats Jonasson säger: Det blir man om man röker tillräckligt mycket. Gränsen är individuell för alla.

Liten säger: Man får inga psykologiska men av Maja?!?!

Mats Jonasson säger: Får man inte?! Jag har sett det hos dem som rökt i några år - man ligger efter i utvecklingen jämfört med dem som inte röker.

emliy säger: hur lång tid tar det att bli alkoholist om man är full på sprit varje fredag och lördag från man är ca 14 år?

Mats Jonasson säger: Är man full varje helg och är 14 år så kommer man att ha ett problematiskt förhållande till alkohol inom ett år. Vilket inte innebär att man är alkoholist, men du får svårt att få roligt utan alkohol och att ha vita veckor.

lilla jag säger: hur vet man om nån har ett drogmissbruk?

Mats Jonasson säger: Första tecknet är att ens bästa kamrater och ens föräldrar börjar bli oroliga, och tycker att man alltid dricker för mycket.

Ljubomir_Vranjes_fan säger: Har du knarkat?

Mats Jonasson säger: Jag provade att röka cannabis när jag var 14-15 år.

listener säger: Vad är det som gör att alkolister lättare får sockersjukan/diabetes i förhållande till ickealkolister?

Mats Jonasson säger: Alkohol påverkar inre organ där insulinet produceras.

zseta säger: Finns det nån sätt som man kan göra för att ungdomarna inte ska bli intresserade av droger?

Mats Jonasson säger: Att göra andra roliga saker. En viktig sysselsättning, bra relationer och en vettig fritid. Och att inte prova.

Jimmy Hansaen säger: Vad ska man göra i när sin kompis använder droger ska man säga till eller ska man försöka få honom eller henne att sluta.

Mats Jonasson säger: Man ska säga till. Förklara att man tycker om kompisen, men att man inte vill vara med honom eller henne när han tar droger.

StefanL säger: Jag undrar vad DMT är för preparat och hur det påverkar en. Har en kompis som fallit in på det (hon får hjälp) men skulle gärna vilja ha lite kunskap om det så jag kanske kan stötta henne lite..

Mats Jonasson säger: Jag kan inte tillräckligt mycket om det för att kunna svara.

ingela säger: hur ser man på sitt barn om det har tagig droger? vi har inte den hjälp som ni har i stock. vad ska man vända sig till?

Mats Jonasson säger: Generellt kan man säga att relationen till ens barn förändras. Det dyker upp nya kompisar och nya intressen. Kanske försvinner det pengar hemifrån, och det dyker upp pengar och mobiltelefonersom man inte känner igen. Socialförvaltningen kan hjälpa.

xanor säger: Jag tror att droger kan rädda liv! jag har använt droger när jag har varit djupt deprimerad, när depression gått över har jag inte längre behövt detta. Vad tycker du om denna typ av "medicinering"

Mats Jonasson säger: All medicinering ska ske på läkares ordination, annars riskerar man allvarliga konsekvenser.

Tina säger: Hej Mats ! Tycker du att det är fel att polisanmäla två 15 åriga killar som söp min 13 åriga dotter full ? dom har fått tre chanser att tala om varifrån dom fått spriten men nekar till att dom drukit fast dom va "snor" fulla när jag kom.

Mats Jonasson säger: Prata med killarna och deras föräldrar först. Öveväg sen om du ska prata med polis eller socialtjänst.

Heidi säger: Jag undrar, om man är tillräckligt stark, visst kan man låta bli att bli beroende då? Jag har "feströkt" sedan jag var 14 år och nu är jag 19? Och jag har aldrig blivit beroende av tobaken.

Mats Jonasson säger: Det finns de som klarar att inte bli beroende. jag vet inte om det hänger på att man är stark eller på ens gener. De flesta som röker som du blir beroende.

lUGNA STAN säger: Hej Mats. Tror du att vi kan vända den här negativa trenden?

Mats Jonasson säger: Ja, det är jag övertygad om. Med resurser - fritidsgårdar, kamratstödjare på skolorna till exempel. Att man återför de resurser man hade innan vi började skära ner.

Mats Jonasson säger: Nu måste vi sluta. Tack för alla bra frågor och hoppas ni kan använda några av svaren.

Moderator säger: Tack Mats Jonasson och tack alla chattare.