USA utvisar 50 ryska diplomater

Största utvisningen sedan Kalla kriget

NYHETER

Kalla kriget kan vara tillbaka.

USA fattade i dag beslutet att utvisa ett 50-tal ryska diplomater uppger amerikanska medier.

Ryssland svarar med att utvisa hundratals amerikanska diplomater.

–Det handla om att USA vill visa en tuff attityd och ton mot kommunismen och vara mindre mindre samarbetsinriktad än tidigare, säger Erik Åsard, chef för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet till Aftonbladets nätupplaga.

De utvisade diplomaterna misstänks för spioneri och samarbete med storspionen Robert Philip Hanssen som greps i januari i år.

Sex av dem har redan lämnat USA . Enligt uppgifter till AP kommer ytterligare ett 40-tal diplomater att lämna landet innan sommaren.

Det är den största utvisningen av diplomater sedan det kalla kriget. Ronald Reagan utvisade 80 sovjetiska diplomater från USA 1986.

Sätter Ryssland på plats

– Det hela tycks handla om en politisk markering där USA kan sätta Ryssland på plats, spänna musklerna och visa vem som bestämmer, säger en icke namngiven tjänsteman på UD till Ekot.

Erik Åsard håller med till viss del:

- Bush-administrationen har markerat hårdare tag mot kommunismen än vad som gjorts tidigare. Det kan handla om att man vill ha en tuffare attityd och ton mot kommunismen och vara mindre samarbetsinriktad, säger han.

Den ryska ilskan är stor enligt medier i landet. Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti uppger att Ryssland hotar utvisa ''hundratals'' amerikanska diplomater, som vedergällning för det amerikanska utvisningsbeslutet.

Byrån åberopar källor inom den ryska säkerhetstjänsten.

Ryssland har enligt byrån för närvarande 190 diplomater i Washington, samtidigt som det finns cirka 1 100 amerikanska diplomater i Moskva.

Vedergällningen är en del i ett mönster tror Erik Åsard:

– Om den ena parten agerar måste den andre nödvändigtvis reagera. Det handlar inte enbart om vad omvärlden säger utan även om de inrikes reaktionerna, säger han.

Ingen av nationerna avslöjar några detaljer kring utvisningarna men AP uppger att den ryske ambassadören i USA, Yuri Ushakov, blev uppkallad till försvarsminister Colin Powell under onsdagen och ska då ha fått besked om utvisningarna.

"Inga kommentarer"

Amerikanska ambassaden i Stockholm har inga kommentarer till utvisningarna utan säger följande:

– Den information som vi fått hittills är att varken Vita Huset eller utrikesdepartementet vill kommentera uppgifterna. Talesman för båda sidor har dock sagt att ett uttalande från regeringen kommer under eftermiddagen, säger Keith Peterson, pressattaché på amerikanska ambassaden till Aftonbladets nätupplaga.

Erik Åsard tror att dagens uppgifter kan bero på att bägge nationerna är realtivt nya och dessutom oerfarna när det gäller utrikespolitik.

Är kalla kriget tillbaka?

– Det tror jag inte. Båda parter har mycket stort intresse av att ha ett samarbete, säger Erik Åsard.

Annika Sohlander