Fiskare hotas av Mir

30 fartyg i kraschzonen

NYHETER

Strax före klockan 7.30 i morgon kraschar Mir i Stilla Havet.

I området finns 30 handels- och fiskefartyg, som riskerar att träffas av delar av rymdstationen.

Nu går myndigheterna ut med en varning till besättningarna.

Rymdstationens nedslagsplats flyttar sig hela tiden beroende på förändringar i atmosfären. Exakt var Mir kommer att landa är därför omöjligt att säga.

Enligt marina myndigheter i Nya Zeeland befinner sig just nu mer än 30 fartyg i det område där Mir beräknas landa, rapporterar CNN i dag. De flesta av dem är tonfisktrålare.

Det mesta brinner upp

Större delen av den 143 ton tunga rymdstationen kommer att brinna upp på väg ner mot jorden. Men stora bitar - vissa upp till 30 ton tunga - kommer att landa i havet mellan Nya Zeeland och Chile i morgon.

- Vi har varit väldigt noggranna med att uppdatera varningsmeddelanden och är ganska säkra på att informationen når samtliga fartyg i området, säger Tony Martin, direktör på Maritime Safety Authority till CNN.

Många av båtarna tar sig nu ut ur det direkta riskområdet.

Alla hinner inte undan

På grund av dåligt väder och båtarnas låga hastighet kommer dock inte alla att hinna flytta sig speciellt långt, enligt MSA.

- Det tar ett par dagar att komma ut ur området. Men de har upplevt tyfoner och sådant förut, och förhoppningsvis kommer de att klara sig, säger Wayne Heikkila, som företräder fiskebåtsägarna, till CNN.

Enligt Heikkila är besättningarna ombord på båtarna inte speciellt oroade. Han säger att visserligen löper de en risk, men samtidigt kan de ju komma att sitta på första parkett när rymdstationen landar.

Maria Saving